Ministar Gordan Jandroković primio je veleposlanika Republike Mađarske u RH Petera Györkösa

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u srijedu, 17. rujna 2008. godine, veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Petera Györkösa koji mu je tom prilikom predao pismo mađarske ministrice vanjskih poslova Kinge Göncz o ratifikaciji Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku

Parlament Republike Mađarske 15. rujna ove godine jednoglasno je ratificirao taj Protokol i time prvi među 26 zemalja članica NATO-a proveo postupak ratifikacije.

Veleposlanik Györkös čestitao je na ovom uspjehu i zaželio Hrvatskoj da na summitu Saveza iduće godine u Strasbourgu i Kehlu sudjeluje po prvi puta kao punopravna članica NATO-a. Također je izvijestio ministra kako su za ratifikaciju Protokola glasovali svi zastupnici nazočni na sjednici Parlamenta te ocijenio kako je to jasna poruka da je ispunjenjem kriterija Hrvatska dobrodošla u članstvo NATO-a.

Ministar Jandroković zahvalio je Republici Mađarskoj na ovom činu kao i na kontinuiranoj i snažnoj potpori koju Mađarska pruža Hrvatskoj u pristupanju euroatlantskim integracijama. Također je ocijenio glasovanje u mađarskom parlamentu kao izraz prijateljstva i partnerstva naših dviju susjednih zemalja čime je prepoznata spremnost Republike Hrvatske na aktivno sudjelovanje u članstvu NATO-a.

Ministar Jandroković ovom je prilikom izrazio očekivanje kako će i sve ostale članice ratificirati Protokol do sljedećeg summita na kojem će NATO proslaviti svoju 60. obljetnicu.



Priopćenja