Ministar Gordan Jandroković primio je u posjet ministra vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Maximea Verhagena

Ministri Jandroković i Verhagen izrazili su zadovoljstvo napretkom bilateralnih odnosa te ih ocijenili vrlo dobrim i prijateljskim, bez otvorenih pitanja

Ministri Jandroković i Verhagen izrazili su zadovoljstvo napretkom bilateralnih odnosa te ih ocijenili vrlo dobrim i prijateljskim, bez otvorenih pitanja.

Tijekom razgovora o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ministar Jandroković je upoznao ministra Verhagena s trenutnim stanjem pregovora, napomenuvši kako ulazak u punopravno članstvo EU ostaje jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike te u tom smislu Hrvatska ostaje predana završetku tehničkog dijela pregovora do kraja mandata ove Europske komisije.

Ministar Jandroković ujedno je izrazio očekivanje da će Europska komisija prepoznati napredak koji je Hrvatska do sada ostvarila što će vjeruje biti vidljivo i u sljedećem Izvješću Komisije. Kazao je kako će Hrvatska učiniti sve potrebne reforme i ispuniti predviđene političke kriterije, te je u to smislu izrazio spremnost Hrvatske da nastavi borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i reformu pravosuđa.

Razgovarajući o hrvatskom pristupanju NATO-u ministar Jandroković upoznao je ministra Verhagena s trenutnim stanjem ratifikacije protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku u parlamentima zemalja članica NATO-a te kazao kako su do sada to učinile Mađarska, Latvija, SAD i Litva. Ministar Verhagen je obećao da će nizozemska vlada učiniti sve da bi se Protokol, unatoč složenoj proceduri, ratificirao na vrijeme.

Ministar Jandroković je zahvalio nizozemskom kolegi na pomoći koju je Nizozemska pružila Hrvatskoj kroz programe financijske potpore i kroz druge EU programe. Nizozemska je ujedno jedan od najvećih donatora bilateralne pomoći za Hrvatsku u cilju ostvarivanja EU standarda. Primjerice, samo od 2005. godine spomenuta pomoć iznosila je više od 5 milijuna eura.

Govoreći o gospodarskoj suradnji dviju zemalja, koja se posljednjih godina se sve više intenzivirala, ministar Jandroković izrazio je otvorenost za nizozemska ulaganja u Hrvatsku. Između 1993. i ožujka 2008. godine nizozemske investicije u Hrvatsku su iznosile 2, 7 milijardi eura, što stavlja Nizozemsku na drugo mjesto najvećih investitora u Hrvatsku. U istom razdoblju Hrvatska je u Nizozemsku investirala 350 milijuna eura, pri čemu se Nizozemska nalazi na trećem mjestu zemalja u koje Hrvatska direktno ulaže.

Hrvatska također podupire i daljini razvoj suradnje dviju zemalja na području turizma. Tijekom 2007. godine Hrvatsku je posjetilo 265.000 nizozemskih turista, dok je u periodu od siječnja 2008. do srpnja 2008. godine broj nizozemskih turista iznosio 16% više.

Ministri Jandroković i Verhagen su nakon izjava za medije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, nazočili i predstavljanju brošure „Kraljevina Nizozemska i Hrvatska, zajedno na europskom putu“ („The Kingdom of the Netherlands and Croatia, on the European road together“) u rezidenciji veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

Ministar Jandroković tom je prilikom kazao kako odnosi dviju zemalja posljednjih godina kontinuirano napreduju, što je vidljivo i u predstavljenoj publikaciji. Naglasio je kako je ugled koji Hrvatska danas uživa u međunarodnoj zajednici rezultat zajedničkog rada Hrvatske i partnera u EU, kao i potpore cjelokupne euroatlantske zajednice.

Ministar Jandroković i ministar Verhagen također su danas u Banskim dvorima, zajedno s voditeljem Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andrasom Horvaiem, potpisali i Pismo namjere između Vlade Republike Hrvatske, Svjetske banke i Vlade Kraljevine Nizozemske o financiranju projekta pravosudne reforme. Ministar Jandroković je nakon potpisivanja Sporazuma zahvalio nizozemskoj Vladi na pomoći i sudjelovanju u projektu u ukupnom iznosu od oko 1 milijun eura.

Potpisivanje Pisma namjere označava početak trostrane suradnje u ovom Projektu i ukazuje na posebno dobre odnose između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske koji će ići u prilog uspješnom okončanju pravosudne reforme u Hrvatskoj, ocijenio je ministar Jandroković.



Priopćenja