Ministar Gordan Jandroković primio je regionalnu predstavnicu UNICEF-a Juditu Reichenberg

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u petak, 28. ožujka 2008. godine, regionalnu predstavnicu UNICEF-a Juditu Reichenberg

Ministar Jandroković izrazio je iskrenu zahvalnost UNICEF-u ključnoj međunarodnoj organizaciji na području zagovaranja i zaštite prava djece za njihovu izravnu pomoć u vrijeme najosjetljivijeg ratnog razdoblja.

Dodao je da Hrvatska daje aktivan doprinos u radu Izvršnog odbora UNICEF-a u koji je izabrana po prvi puta. To je nova mogućnost za predstavljanje UNICEF-ovog modela funkcioniranja u Hrvatskoj, kao i za snaženje naše uloge na području zaštite prava djece u svijetu, istaknuo je ministar Jandroković.

Na sastanku je bilo riječi i o uspješnom odvijanju UNICEF-ova, tranzicijskog modela iz 2003. godine, koji Hrvatsku priprema za buduću donatorsku ulogu.

Vezano uz Akcijski plan između Vlade i UNICEF-a ocijenjeno je kako je u skladu s mjerama hrvatskog Nacionalnog Plana za djecu koji se temelji na preporukama Odbora za prava djeteta i UN-ovog dokumenta "Svijet po mjeri djeteta". S hrvatske je strane pozdravljena harmonizacija tog dokumenta s vladinim Strateškim okvirom za razvoj 2006.-2013., osobito u područjima koja se odnose na djecu žrtve siromaštva i nasilja.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o UNICEF-ovom programu pomoći djeci Darfura, koji je s hrvatske strane pozdravljen. Oboje su se složili kako novo usmjerenje UNICEF-a oko pomoći Hrvatske djeci u drugim zemljama, koincidira sa završetkom procesa hrvatske tranzicije od zemlje koja je bila primatelj međunarodne pomoći prema zemlji donatoru UN fondovima i projektima.

Osobito zadovoljstvo izraženo je u pogledu novog i jedinstvenog modela djelovanja UNICEF-a koji je u svijetu prepoznat kao hrvatsko iskustvo na način da se UNICEF u Hrvatskoj samofinancira putem donacija i doprinosa građana i poslovnog sektora.

Predstavnica UNICEF-a gđa Reichenberg prezentirala je ministru Jandrokoviću publikacije UNICEF-a koje su distribuirane školama u Hrvatskoj u sklopu Programa zaštite djece od nasilja oko čega je ministar izrazio svoje zadovoljstvo.



Priopćenja