Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Ovom prilikom ministar Jandroković i ministar Lajčak potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Republike o suradnji u području diplomatskog usavršavanja

Ovom prilikom ministar Jandroković i ministar Lajčak potpisali su Memorandum o suglasnosti između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Republike o suradnji u području diplomatskog usavršavanja.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim, prijateljskim i partnerskim odnosima između Republike Hrvatske i Slovačke Republike koje se manifestira redovnim posjetima na najvišim razinama. Posebno su istaknuli izuzetno bogatu suradnju ministarstava vanjskih poslova dviju država. Ministar Jandroković zahvalio je Vladi Slovačke Republike i ministru Lajčaku osobno na doprinosu i zalaganju tijekom procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te na spremnosti na razmjenu iskustava u tom području.

U razgovoru o pregovaračkom procesu Republike Hrvatske s Europskom unijom ministar Jandroković je upoznao ministra Lajčaka s aktualnostima o hrvatskom pristupanju u članstvo u Europskoj uniji te o komunikacijskoj strategiji kao pripremi za referendum o članstvu u Europskoj uniji. Ministar Lajčak ponudio je pomoć Slovačke Republike u pripremi hrvatskih institucija za što efikasnije funkcioniranje u Europskoj uniji nakon pristupanja.

Ministri Jandroković i Lajčak također su razgovarali o intenziviranju gospodarske suradnje, posebice u energetskom sektoru. Pozdravili su i inicijative za jačanjem suradnje na lokalnoj i regionalnoj razini. Isto tako, izrazili su zadovoljstvo zbog stalnog godišnjeg porasta broja slovačkih turista u Hrvatskoj unatoč globalnoj ekonomskoj krizi.

Sugovornici su zaključili kako na području gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene, koja iznosi 250 milijuna Eura, postoji prostor za daljnja poboljšanja, želja za njihovim podizanjem na višu razinu, a što se tiče hrvatskih tvrtki, prisutan je značajan interes za snažniji nastup i ulaganja na slovačkom tržištu.

Također su razmijenili mišljenja o trenutačnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe. Suglasni su kako hrvatski pristupni pregovori imaju strateško značenje i za ostale države regije jugoistočne Europe te da je njihov nesmetani nastavak važan ne samo za stabilnost i budućnost regije već i za izgradnju europskog projekta u cjelini.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj ministar Lajčak se susreo i s ministrom znanosti, obrazovanja i športa Radovanom Fuchsom s kojim je potpisao Program suradnje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva školstva Slovačke Republike za razdoblje 2010-2013.



Priopćenja