Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Republike Island Össura Skarphéðinssona koji je boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

S obzirom na to da je riječ o prvom posjetu islandskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj od obilježavanja neovisnosti, sugovornici su izrazili uvjerenje da će se i njime dati dodatni poticaj jačanju bilateralne suradnje u novom okruženju u kojem su i Hrvatska i Island kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji

S obzirom na to da je riječ o prvom posjetu islandskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj od obilježavanja neovisnosti, sugovornici su izrazili uvjerenje da će se i njime dati dodatni poticaj jačanju bilateralne suradnje u novom okruženju u kojem su i Hrvatska i Island kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. Odnose dviju zemalja ocijenili su pritom vrlo dobrima. Ministar Jandroković dodao je kako Island ima važno mjesto u hrvatskoj povijesti, budući da je prva zemlja koja je priznala punopravnu i bezuvjetnu nezavisnost Republike Hrvatske.

Ministar Jandroković prenio je ministru Skarphéðinssonu hrvatsku potporu islandskom pridruživanju Europskoj uniji. Također je izrazio spremnost na daljnje prenošenje hrvatskih iskustava iz toga procesa, istaknuvši pritom uvjerenje u skoro pristupanje u članstvo u Europskoj uniji obiju zemalja. U pogledu hrvatskih pristupnih pregovora, predstavljen je dosadašnji tijek hrvatskog pregovaračkog procesa, te je naglašen napredak postignut na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Republike Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji u vidu otvaranja preostalih triju poglavlja o kojima se pregovara, kao i trenutno stanje od 20 privremeno zatvorenih poglavlja.

Ministar Jandroković ocijenio je kako je aktualno stanje pregovaračkog procesa u finalnoj fazi, dok je hrvatska strana predana ispunjenju cilja dovršetka tog procesa do kraja ove ili početka iduće godine. Naš je prioritet u narednom razdoblju, kazao je ministar Jandroković, priprema nacrta Pristupnog ugovora Republike Hrvatske čije se potpisivanje očekuje tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

U današnjoj prigodi ministri Jandroković i Skarphéðinsson potpisali su Ugovor između Republike Hrvatske i Islanda o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak, čime će se pridonijeti jačanju gospodarskih veza dviju zemalja. Hrvatska i Island već surađuju u poslovnim projektima vezanima uz korištenje obnovljivih izvora energije, području u kojem je Island među vodećim zemljama u svijetu, te u području uzgoja tune, gdje je Hrvatska među najuspješnijima u mediteranskom podneblju. Pozdravljena je suradnja dviju strana u povezivanju u energetskom sektoru, što predstavlja dobar primjer partnerstva i dugoročnog interesa s ciljem prenošenja znanja i iskustava u korištenju izvora obnovljive energije, a također se razvija poslovna suradnja u području korištenja geotermalne energije. Tome je doprinos dan i putem današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između islandske konzultantske tvrtke EFLA i energetskog instituta Hrvoje Požar. Ministri su razgovarali i o drugim poljima unutar kojih postoji mogućnost proširenja gospodarske suradnje, poput zaštite okoliša, informatičke tehnologije, biotehnologije, te proizvodnje i prerade hrane.



Priopćenja