Ministar Gordan Jandroković održao je u Novinarskom domu u Zagrebu izlaganje na temu „Hrvatska diplomacija u tekućem mandatnom razdoblju“

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u srijedu, 16. travnja 2008. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu izlaganje na temu „Hrvatska diplomacija u tekućem mandatnom razdoblju“

Pred nešto više od stotinu uzvanika, veleposlanika i članova diplomatskog zbora te predstavnika javnog i političkog života, ministar Jandroković predstavio je temeljne smjernice djelovanja hrvatske diplomacije i pojasnio glavne vanjskopolitičke ciljeve u iduće četiri godine. Istaknuo je kako je veliko zadovoljstvo govoriti o tome upravo sada kada hrvatska državna politika dobiva punu potvrdu ispravnosti svojeg višegodišnjeg djelovanja.

Hrvatska pozicija nikad nije bila bolja, a međunarodni ugled veći, istaknuo je ministar i dodao kako su ključnu ulogu Republike Hrvatske u stabiliziranju i jačanju jugoistočne Europe prepoznali svi relevantni akteri međunarodnih odnosa. O tome najbolje svjedoči novi zamah u pregovorima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, pozivnica za članstvo u NATO-u, dvogodišnje članstvo u Vijeću sigurnosti u Ujedinjenim narodima te potpora Sjedinjenih Američkih Država koju je dvodnevnim posjetom Hrvatskoj iskazao predsjednik George W. Bush.

Ovaj četverogodišnji mandat za hrvatsku diplomaciju donosi nešto novo i posebno, rekao je ministar Jandroković i nastavio – „Bit će to mandat prijelaznog razdoblja i značajne transformacije. Dakle, mandat pristupanja najelitnijim međunarodnim integracijama i mandat djelovanja kao članica tih integracija. Cilj nam je da u tom razdoblju završimo velike povijesne procese koji su započeli osamostaljivanjem i obranom Hrvatske, a cijelo su vrijeme usmjereni na pristupanje Hrvatske najvažnijim i najekskluzivnijim svjetskim integracijama.

Želimo da na kraju ovog mandata hrvatska diplomacija započne djelovati kao diplomacija zemlje članice EU i NATO-a što predstavlja veliki izazov kako u reformama koje nas trebaju dovesti do članstva, tako i u stvaranju strukture koja će zagovarati hrvatske interese iz pozicije članice tih međunarodnih integracija.“

U nastavku izlaganja ministar je kratko skicirao gdje se nalazimo s procesima pristupanja Europskoj uniji i NATO-u te što nam u tom pogledu predstoji. Ukazao je i na istaknutu ulogu koju Hrvatska ima u Ujedinjenim narodima zbog članstva u Vijeću sigurnosti te zbog sudjelovanja u brojnim mirovnim operacijama. Posebno se osvrnuo i na veliki doprinos koji Hrvatska već danas daje stabiliziranju i jačanju jugoistočne Europe i viziji budućeg hrvatskog djelovanja u ovom dijelu Europe.

Ministar je odbacio nagađanja da se na Hrvatsku iz političkih razloga primjenjuju oštriji kriteriji nego na dosadašnje kandidatkinje za članstvo u EU. On drži da oštriji pristup proistječe iz dosadašnjeg pregovaračkog iskustva Bruxellesa i da Hrvatskoj dugoročno olakšava posao.

Događaj su odvijao u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i zaklade Hanns Seidel Stiftung.



Priopćenja