Ministar Gordan Jandroković održao je na Ekonomskom fakultetu u Bjelovaru predavanje na temu „Hrvatska na putu prema EU i iskustva zemalja članica“

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, održao je u srijedu, 7. svibnja 2008. godine na Ekonomskom fakultetu u Bjelovaru predavanje na temu „Hrvatska na putu prema EU i iskustva zemalja članica“

Tom je prilikom ministar Jandroković naglasio važnost informiranja građana o prednostima i izazovima pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji te je istaknuo kako je riječ o procesu koji uključuje ne samo političare već sve građane. Kao bitne elemente u predstojećem razdoblju pregovora ministar Jandroković je istaknuo reforme koje Hrvatska mora provesti tijekom procesa pristupanja u punopravno članstvo u EU te komunikaciju s građanima.

Šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert u svom je izlaganju istaknuo pet razloga radi kojih postoji interes država da postanu članice Europske unije – mir i stabilnost, gospodarsko blagostanje i rast, četiri slobode, snažna zajednička valuta te humanitarna pomoć u svijetu. Hrvatsku je ocijenio kao predvodnicu regije u europskim procesima te kao primjer ostalim zemljama jugoistočne Europe.

Veleposlanici država članica Europske unije (Švedske, Italije, Francuske i Mađarske) te drugi predstavnici diplomatskog zbora, također su tijekom rasprave dali snažnu potporu svojih zemalja ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Predavanje na Ekonomskom fakultetu održano je u okviru turneje EU BUS koju organiziraju Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj, a povodom obilježavanja Europskog tjedna, koji se diljem Hrvatske odvija od 2. do 12. svibnja 2008. godine.



Priopćenja