Ministar Gordan Jandroković je u ime Vlade Republike Hrvatske na svečanoj ceremoniji u Oslu potpisao „Konvenciju o kazetnom streljivu“ (Convention on Cluster Munitions)

U svom obraćanju ministar Jandroković je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Konvencije, kazavši kako Hrvatska snažno podupire Konvenciju jer predstavlja međunarodni instrument koji sprječava upotrebu, razvoj, proizvodnju, skladištenje i prijenos kazetnog streljiva koje nanosi neprihvatljivu štetu civilima

U svom obraćanju ministar Jandroković je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Konvencije, kazavši kako Hrvatska snažno podupire Konvenciju jer predstavlja međunarodni instrument koji sprječava upotrebu, razvoj, proizvodnju, skladištenje i prijenos kazetnog streljiva koje nanosi neprihvatljivu štetu civilima.

Republika Hrvatska aktivno je sudjelovala u pripremnim sastancima Konvencije, osobito na području rehabilitacije i reintegracije stradalih od kazetnog streljiva, gdje je često isticala važnost obaveze prema stradalima, kao i potrebu čišćenja zagađenog područja i uništenja zaliha streljiva. U tom smislu, ministar Jandroković je istaknuo i potrebu implementacije Konvencije na nacionalnoj razini.

Ministar Jandroković kazao je i kako Republika Hrvatska ne odobrava upotrebu kazetnog streljiva i do sada je više puta upozoravala na humanitarne posljedice za civilno stanovništvo. Također, Republika Hrvatska je, poučena iskustvom iz Domovinskog rata, bila jedna od prvih zemalja u regiji koja je počela upozoravati na veliku opasnost od ovog oružja.

Prema odredbama Konvencije, sve države stranke bit će obvezne uništiti zalihe kazetnog streljiva u sastavu svojih oružanih snaga, a propisani su i rokovi za uništenje zaliha. Kako bi se Konvencija uspješno primjenjivala određene su i obveze međunarodne suradnje i pružanja pomoći žrtvama kazetnog streljiva, kao i mjere transparentnosti što će doprinijeti smanjenju stradavanja civilnog stanovništva i donijeti poboljšanu skrb o žrtvama.

Na svečanoj ceremoniji potpisivanja sudjelovali su predstavnici 107 zemalja koje su još u svibnju 2008. godine u Dublinu podržale usvajanje teksta Konvencije, kao i brojni drugi uzvanici.

Na marginama svečane ceremonije potpisivanja „Konvencije o kazetnom streljivu“, ministar Gordan Jandroković susreo se s ministrom vanjskih poslova Australije Stephenom Smithom.

Na sastanku je bilo riječi o bilateralnim odnosima koje su ocijenili vrlo dobrima, a razgovaralo se i o liberalizaciji viznog režima.



Priopćenja