Ministar Gordan Jandroković boravio je u službenom posjetu Republici Latviji

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, nakon zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane Adriatic-Baltic-Atlantic, boravio je u srijedu, 25. ožujka 2009. godine, u službenom posjetu Republici Latviji gdje se sastao s predsjednikom Republike Latvije Valdisom Zatlersom, predsjednikom parlamenta Gundarsom Daudzeom i ministrom vanjskih poslova Mārisom Riekstiņšom

"izvor:http://www.president.lv"
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, nakon zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane Adriatic-Baltic-Atlantic, boravio je u srijedu, 25. ožujka 2009. godine, u službenom posjetu Republici Latviji gdje se sastao s predsjednikom Republike Latvije Valdisom Zatlersom, predsjednikom parlamenta Gundarsom Daudzeom i ministrom vanjskih poslova Mārisom Riekstiņšom.

Na sastanku s ministrom vanjskih poslova Riekstiņšom odnosi dviju zemalja obostrano su ocijenjeni odličnima, prijateljskima i bez otvorenih pitanja. Uz potporu na vanjskopolitičkom planu, ministar Jandroković zahvalio je i na stručnoj pomoći koju Republika Latvija pruža Hrvatskoj na njezinom putu prema Europskoj uniji. U tom kontekstu, obje strane izrazile su zadovoljstvo nastavkom održavanja stručnih konzultacija između predstavnika državnih uprava dviju zemalja vezanih za proces pristupnih pregovora za članstvo u Uniji.

U svezi aktualnog tijeka pregovaračkog procesa za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković kazao je kako Republika Hrvatska pozdravlja inicijativu povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna. Istaknuo je hrvatska stajališta po kojima je nužno odvajanje graničnog pitanja od pregovaračkog procesa, deblokada pregovora i rješavanje graničnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Ministar Riekstiņš izrazio je punu potporu hrvatskim naporima za pristupanje u članstvo Europske unije, kao i za pridruživanjem Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu na summitu idućeg mjeseca ove godine u Strasbourgu i Kehlu.

U okviru razgovora o bilateralnoj gospodarskoj suradnji, u kojoj ima prostora za produbljivanje, ministri su se založili za njezino jačanje prvenstveno u području izgradnje cestovne i željezničke infrastrukture, brodogradnji i turističkoj djelatnosti. Kao pozitvan primjer uspješne suradnje, navedena je i Podravka koja je preko latvijskog distributera postala liderom na latvijskom tržištu začina.

Prilikom sastanka s latvijskim predsjednikom Zatlersom, ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo međusobnom razmjenom posjeta i na najvišim razinama, te izrazio nadu da će se takva dinamika nastaviti i u budućnosti. U okviru razmjene mišljenja o aktualnoj situaciji vezanoj za Europsku uniju, ministar je zahvalio na snažnoj latvijskoj podršci pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Ministar Jandroković susreo se i s predsjednikom parlamenta Daudzeom s kojim je razmotrio bilateralnu parlamentarnu suradnju, a kojom je izraženo zadovoljstvo s obje strane, posebice radom Hrvatsko-latvijske grupe prijateljstva što djeluje unutar Hrvatskoga sabora, kao i Grupe za suradnju s Hrvatskim saborom unutar latvijskog Saeima. Zahvalio je na brzo ratificiranom Protokolu o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Republiku Hrvatsku u latvijskom parlamentu. Bilo je riječi i o suradnji hrvatskog brodogradilišta 3. maj i latvijskih brodovlasničkih tvrtki, te energetskog povezivanja Republike Hrvatske sa susjednim zemljama. Predsjednika latvijskog parlamenta Daudzea i njegove suradnike zanimali su hrvatski argumenti graničnog prijepora sa Republikom Slovenijom, te hrvatski pogledi na trenutno stanje jugoistoka Europe.



Priopćenja