Ministar Gordan Jandroković održao je konferenciju za novinare u povodu jučerašnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom i povjerenikom za proširenje Europske unije Ollijem Rehnom

Ministar Jandroković izvijestio je predstavnike medija da su Republika Hrvatska i Republika Slovenija nastavile pregovore i da traže rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo za obje strane

Ministar Jandroković izvijestio je predstavnike medija da su Republika Hrvatska i Republika Slovenija nastavile pregovore i da traže rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo za obje strane. Pritom je naglasio da je hrvatska pozicija ostala nepromijenjena. Hrvatska inzistira na odvajanju pregovaračkog procesa od rješavanja graničnog pitanja kao i na trenutnoj deblokadi pregovora te na rješavanju i povlačenju granične crte u skladu s međunarodnim pravom i pred međunarodnim pravosudnim tijelom, rekao je Jandroković.

Budući da Slovenija ima drugačije poglede, Europska komisija i povjerenik za proširenje Olli Rehn iznijeli su novi prijedlog koji bi po njihovom mišljenju mogao ići prema jednom kompromisnom rješenju, kazao je ministar Jandroković i dodao kako Republika Hrvatska taj prijedlog analizira zajedno sa međunarodnim pravnicima, a nakon temeljite analize o svom stavu izvijestit će Europsku komisiju i slovensku stranu.

Ministar Jandroković ponovio je kako Hrvatska ne traži ništa što nije u skladu s europskim vrijednostima i načelima, odnosno ne traži ništa što je izvan načela međunarodnog prava.



Priopćenja