Ministar Gordan Jandroković boravio je u službenom posjetu Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravio je u službenom posjetu Crnoj Gori u ponedjeljak, 12. svibnja 2008. godine. Tom se prilikom ministar Jandroković u odvojenim sastancima susreo s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, predsjednikom Parlamenta Rankom Krivokapićem te s ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom

U razgovoru ministra Jandrokovića i ministra Roćena razmijenjena su mišljenja o mogućnostima daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa i njihovog produbljivanja, kao i rješavanja postojećih otvorenih pitanja između dviju zemalja. Ministar Jandroković izrazio je spremnost Hrvatske za razvijanjem svestranih i intenzivnih odnosa s Crnom Gorom na načelima ravnopravnosti i uzajamnosti, kao i za potporom u približavanju euroatlantskim integracijama što će doprinijeti trajnom učvršćivanju suradnje između dviju država u interesu mira, stabilnosti i razvitka.

Ministri su razgovarali i pozdravili nastavak prekogranične suradnje na zajedničkim projektima na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske te su se složili kako je potpisivanjem „Izjave o prekograničnoj suradnji u slučaju prirodnih i ostalih katastrofa, te na području upravljanja prirodnim resursima" od strane predstavnika regije i lokalnih vlasti triju država stvoren okvir za perspektivne oblike suradnje.

U izjavi za medije ministar Jandroković je istaknuo kako će Republika Hrvatska pružiti svu potrebnu pomoć Crnoj Gori u približavanju euroatlantskim integracijama, najčvršćem jamstvu mira i stabilnosti jugoistoka Europe. Rekao je i da je s ministrom vanjskih poslova Roćenom dogovorio kako će Republika Hrvatska pružati konzularne usluge državljanima Crne Gore u zemljama u kojima Crna Gora još nema ili neće uskoro imati vlastiti konzulat.

Istaknuo je i kako su hrvatske tvrtke spremne sudjelovati u privatizaciji i izgradnji potrebne prometne infrastrukture i turističkih smještajnih kapaciteta te da će u daljnjem razvoju bilateralnih odnosa znatan poticaj biti i uspostava redovite linije Croatia Airlinesa koja se očekuje sredinom lipnja. S tim u svezi najavio je i lipanjski zajednički sastanak poslovnog savjeta za gospodarsku suradnju Ministarstava gospodarstva dviju zemalja koji će se održati u Podgorici. Najavio je i skorašnje potpisivanje sporazuma o manjinama.

Na pitanje novinara o ocjeni rezultata izbora u Srbiji, ministri su istaknuli kako pozdravljaju činjenicu da su većinu glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji osvojile proeuropske snage.

Prenoseći dojmove sa sastanka s drugim crnogorskim dužnosnicima, ministar Jandroković je rekao kako je dobio jamstvo da su hrvatske tvrtke dobrodošle u Crnu Goru, u zemlju koja je raspisala javne natječaje u prometnoj i turističkoj infrastrukturi vrijedne više desetaka milijardi eura.

Istaknuo je i kako je zajednički stav da posebnu vrijednost u odnosima Republike Hrvatske i Crne Gore ima dogovor o osnivanju mješovitog povjerenstva koje će pripremiti pravni okvir za rješavanje pitanja granice između Republike Hrvatske i Crne Gore.

Također je naglašeno kako razvoj dobrosusjedskih odnosa doprinosi stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe.



Priopćenja