Ministar dr. Žužul u posjetu sjedištu NATO-a u Bruxellesu

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul boravi u dvodnevnom radnom posjetu sjedištu NATO-a u Bruxellesu

Ministar dr. Miomir Žužul susreo se sa zamjenikom Glavnog tajnika NATO-a Alessandrom Minuto Rizzom i izvijestio ga o mjerama i aktivnostima koje Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi ispunila Kopenhagenske kriterije ispunjenje kojih je preduvjet za punopravno članstvo u NATO-u. Ministar dr. Žužul je Minuto Rizza izvijestio o sastanku zemalja članica "Američko-jadranske povelje" održanom prošlog tjedna u Ohridu, u Makedoniji, te ponovio da države Povelje, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Sjedinjene Američke Države, ostvaruju dobru suradnju i time pridonose stabilnosti regije. Ministar dr. Žužul je veleposlanika Minuto Rizza informirao i o prvoj skupini iračke djece na liječenju u Republici Hrvatskoj. Zamjenik Glavnog tajnika NATO-a Minuto Rizzo izrazio je zadovoljstvo doprinosom hrvatske vojske mirovnim snagama u Afganistanu. Naglasio je značaj pune suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu te važnost povratka svih izbjeglih osoba.

Ministar dr. Žužul je nakon sastanka sa zamjenikom Glavnog tajnika NATO-a imao u Bruxellesu izlaganje pod naslovom "Hrvatska – profil buduće članice NATO-a i Europske unije". Pred uglednim skupom dr. Žužul je naglasio da NATO predstavlja napredak, stabilnost i demokraciju te da Republika Hrvatska zahtjeve koji se pred nju postavljaju shvaća kao procese koji su u interesu same Hrvatske. Ministar je podsjetio da su kriteriji koji su pred Hrvatskom isti oni koji su stavljeni pred sve zemlje članice Saveza, uz tri posebna uvjeta proizašla iz okolnosti rata koji je Hrvatskoj bio nametnut. Ti uvjeti su reforma pravosuđa, povratak izbjeglih osoba i puna suradnja s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu. Valja imati na umu da su i druge tranzicijske zemlje morale prilagoditi domaće pravosuđe mjerilima razvijenih demokracija te da Republika Hrvatska nije izdvojen slučaj, kazao je dr. Žužul.

Glede povratka izbjeglih osoba broj rekonstruiranih kuća i broj povratnika su značajne činjenice, no, istaknuo je Ministar, još je važnije stvoriti atmosferu koja omogućuje i potiče povratak svih izbjeglih osoba koje se žele vratiti. Bitna je pomirba te je dr. Žužul podsjetio na jedan od prvih koraka koje je poduzela hrvatska Vlada, a to je bilo uspostavljanje novog i kvalitetnijeg dijaloga s manjinama koje žive u Republici Hrvatskoj, posebno sa srpskom manjinom.

Govoreći o suradnji s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, ministar dr. Žužul je ponovio stajalište da Republika Hrvatska ne želi biti taocem jedne osobe niti situacije koju ne može kontrolirati, kad zaista ne raspolaže s podatkom gdje se krije general Gotovina.

Za vrijeme sastanka dr. Miomira Žužula s pomoćnikom Glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja veleposlanik Günter Altenburg je pohvalio hrvatsku Vladu i provedbu reformi nužnih za bržu integraciju u NATO. Razmatrani su i odnosi sa Slovenijom, kojom prilikom je ministar dr. Žužul pojasnio pozadinu i okolnosti spora oko razgraničenja na moru te rekao kako je Republika Hrvatska spremna na arbitražu uz prethodni dogovor sa Slovenijom i pod uvjetom da se obje strane obvežu prihvatiti konačnu odluku međunarodnog posredovanja u rješavanju tog otvorenog pitanja.



Priopćenja