Ministar dr. Žužul sudjelovao u Beču na Europa Forumu, sutra putuje u Berlin

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul je u Beču sudjelovao na sedmom Europa Forumu na Okruglom stolu "Europski most između Istoka i Zapada – Austrija u proširenoj Europskoj uniji"

U raspravi su uz ministra dr. Žužula sudjelovali savezni kancelar Republike Austrije dr. Wolfgang Schüssel, slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, potpredsjednica Europske komisije za institucionalne odnose i komunikacijsku strategiju Margot Wallström te dužnosnici zemalja članica Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Teme Europskog Foruma odnosile su se na pitanja europskog Ustava, proširenja Europske unije i odnosa Republike Turske s Europskom unijom.

Ministar dr. Žužul je istaknuo važnost uloge Austrije za države jugoistočne i istočne Europe. Izrazio je nadu da će Republika Hrvatska do godine 2007. završiti pregovore za članstvo u Europskoj uniji, te da će postati članicom tijekom mandata jučer potvrđenog novog sastava Europske komisije. Ministar je rekao da je Europska unija Republici Hrvatskoj cilj, ali ujedno i sredstvo kojim se taj cilj postiže. Ministar je spomenuo nedavni posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera Beogradu kao događaj koji, uz ostale, stvara Hrvatskoj nove perspektive u odnosu na Europsku uniju, jer što je država bliže Europskoj uniji procesi pomirenja, dobrih odnosa i suradnje sa susjednim zemljama sve su jači.

O odnosima Republike Hrvatske s Republikom Slovenijom slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl je na Okruglom stolu u Beču kazao da je riječ o naslijeđenim otvorenim pitanjima iz bivše državne zajednice te da će o njima dvije države i nadalje pregovarati u dobroj namjeri, jer se radi o pitanjima koja se ne mogu razriješiti odmah, ali se do rješenja može doći na prijateljski način.

Sutra, u subotu 20. studenoga 2004 ministar dr. Žužul sudjeluje na Desetom Europskom Forumu u Berlinu kojeg organiziraju njemačka zaklada Herbert Quandt i britanski Financial Times na temu "Vizija Europe". Glavni govornici na tom skupu su uz dr. Žužula predsjednik Češke Republike Václav Klaus, turski premijer Recep Erdogan i predsjednica njemačke Demokršćanske unije Angela Merkel. Cilj skupa u Berlinu je razmjena ideja vodećih europskih političara o budućnosti Europe.



Priopćenja