Ministar dr. Žužul sastao se s predsjednikom Vijeća sigurnosti za mjesec ožujak

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul sastao se danas, 24. ožujka 2004. godine, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku s predsjednikom Vijeća sigurnosti za mjesec ožujak, veleposlanikom Jean-Marc de La Sabliereom

Ministar dr. Žužul je izvijestio veleposlanika De La Sablierea o ciljevima i prioritetima Vlade Republike Hrvatske, posebno glede ubrzanog približavanja Europskoj uniji, kao i o odlučnosti Republike Hrvatske da nastavi s aktivnom ulogom čimbenika stabilnosti i dobrosusjedske suradnje u regiji. Sastanak ministra dr. Žužula i veleposlanika De La Sablierea je protekao u sadržajnoj razmjeni mišljenja o temama koje su na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, s posebnim naglaskom na pitanjima rada Međunarodnog tribunala u Haagu. Dr. Žužul je naglasio odlučnost Vlade Republike Hrvatske u ispunjavanju svih obveza glede suradnje s Međunarodnim tribunalom, što nipošto ne znači dovođenje u pitanje temeljnih vrijednosti, digniteta i povijesnog konteksta Domovinskog rata. Istaknuta je važnost dosljedne provedbe izlazne strategije Međunarodnog tribunala, čiji je konačni cilj potpuni prestanak rada Tribunala do kraja 2010. godine.

Ministar dr. Žužul i veleposlanik De La Sabliere razmijenili su mišljenja o situaciji na Bliskom istoku te izrazili zabrinutost zbog novog zaoštravanja. Republika Hrvatska, koja se na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti o toj temi svrstala uz govor Europske unije, pažljivo prati zbivanja na Bliskom istoku i daje punu potporu radu Vijeća sigurnosti u iznalaženju najkraćeg puta prema miru.

Priopćenja