Ministar dr. Žužul sastao se s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofi Annanom

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul sastao se s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofi Annanom 24. ožujka 2004. u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Dr. Žužul je generalnom tajniku Annanu predstavio vanjskopolitičke prioritete Vlade Republike Hrvatske i naglasio odlučnost hrvatske Vlade da nastavi unutarnje reforme, pri čemu je ministar posebno istaknuo reformu pravosuđa i proces povratka izbjeglica.

Ministar dr. Žužul je potvrdio spremnost hrvatske Vlade za punom suradnjom s Međunarodnim tribunalom u Haagu. Ministar je kazao da suradnja s Tribunalom za Republiku Hrvatsku predstavlja obvezu, ali i posebni poticaj za utvrđivanje potpune istine o oslobodilačkom i obrambenom karakteru Domovinskog rata, uz očuvanje njegovog digniteta.

Glavni tajnik Annan je iskazao zadovoljstvo ostvarenim napretkom Republike Hrvatske, potvrdio je kako je to danas uspješna država i primjer za druge zemlje u regiji. Kofi Annan je pozvao Hrvatsku da zadrži i nastavi aktivnu ulogu predvodnika stabilnosti i promicatelja dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi.

Ministar dr. Žužul je iznio veliko iskustvo koje je Hrvatska stekla u poslijeratnoj obnovi i u izgradnji povjerenja te je prenio interes Vlade za odlučnijim sudjelovanjem Hrvatske u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda. Glavni tajnik Kofi Annan je iskazao zadovoljstvo dosadašnjim sudjelovanjem Republike Hrvatske u mirovnim operacijama, kao i činjenicom da je Republika Hrvatska podmirila sve financijske obveze prema proračunu Ujedinjenih naroda.



Priopćenja