Ministar dr. Žužul razgovarao danas u Londonu s dr. MacShaneom, sutra u Bruxellesu sa Solanom

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul imao je danas 2. prosinca 2004. u Londonu sastanak s dr. Denisom MacShaneom ministrom za Europu Velike Britanije

U otvorenom i prijateljskom razgovoru dr. Žužul i dr. MacShane održali su konzultacije vezane uz sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu 16. i 17. prosinca ove godine na kojem Republika Hrvatska očekuje odluku Vijeća o datumu za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Uniji.

Ministar dr. MacShane je još jednom naglasio načelnu podršku Velike Britanije daljnjem proširenju Europske unije i u tom kontekstu podršku pristupanju Republike Hrvatske Uniji. Dr. MacShane je kazao kako Velika Britanija prepoznaje i priznaje hrvatske napore i rezultate na putu pristupanja Europskoj uniji. Britanski ministar je ukazao na jedan jedini otvoren predmet u suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, a to je neriješeno pitanje generala Gotovine.

Ministar dr. Žužul i ministar dr. MacShane su na kraju sastanka zajednički zaključili da je Republika Hrvatska pokazala vidljivo velik napredak u ispunjavanju kopenhagenskih kriterija i u ostvarivanju reformi uoči pregovora s Unijom o punopravnom članstvu.

Ministar dr. Miomir Žužul se sutra, 3. prosinca 2004.. u Bruxellesu sastaje s Glavnim tajnikom Europskog vijeća i Visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Javierom Solanom.



Priopćenja