Ministar dr. Žužul i ministrica mr. Grabar Kitarović u Bruxellesu s Pattenom, Figelom i Rehnom

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul i ministrica europskih integracija mr. Kolinda Grabar Kitarović sastali su se 12. listopada 2004. u Bruxellesu s članovima Europske komisije Christopherom Pattenom i Janom Figelom te s budućim povjerenikom za proširenje Europske unije Ollijem Rehnom

Christopher Patten je hrvatskim ministrima kazao da Hrvatska treba nastojati zadržati povoljnu sliku koju je stvorila među članicama Europske unije, a koju može poremetiti jedan neriješen slučaj u odnosima s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu. Patten je naglasio da otvorena pitanja sa Slovenijom treba rješavati bilateralnim dijalogom te pohvalio hrvatsku suzdržanost tijekom nedavnih spornih događanja na hrvatsko-slovenskoj granici. Spor oko Savudrijske vale treba pokušati riješiti, u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, dijalogom ili međunarodnom arbitražom. Patten je ponovio već izrečeno stajalište da pitanje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji treba promatrati zasebno, jer nije povezano s približavanjem drugih zemalja Uniji. Izrazio je uvjerenje da će se ispuniti najavljeni termini objave datuma za pregovore u prosincu ove godine o početku pregovora u ožujku sljedeće godine. Christopher Patten je rekao da je Hrvatska primjer susjednim zemljama kako se trebaju odgovorno ponašati u regionalnim odnosima i u procesu dostizanja visokih standarda europske demokracije.

Budući povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn naglasio je važnost nastavka pune suradnje Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu. Rehn je kazao da očekuje hrvatske pregovore s Europskom unijom početkom sljedeće godine. Istaknuo je značaj dokumenta o predpristupnoj strategiji za Hrvatsku. On također smatra da Hrvatsku u procesu pristupanja Uniji ne treba vezivati ni uz koju drugu zemlju, jer svaka država mora imati zasebni put i pristup.

Ministar dr. Žužul složio se s mišljenjem budućeg povjerenika Rehna da je dokument Europske komisije o predpristupnoj strategiji bitan za Hrvatsku koja prihvaća svoje dužnosti i obveze u ispunjavanju zahtjevnih standarda koji će joj omogućiti punopravno članstvo u Europskoj uniji.



Priopćenja