Ministar dr. Žužul govorio na Desetom Europskom Forumu u Berlinu

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul govorio je danas 20. studenoga 2004. na Desetom Europskom Forumu u Berlinu koji se održava u organizaciji zaklade Herbert Quandt i u suradnji s uglednim britanskim dnevnikom Financial Times. Skup je posvećen viziji daljnjeg političkog i gospodarskog razvoja Europe

Na konferenciji o viziji Europe razgovaralo se o suradnji s državama bivšega Sovjetskog Saveza, o daljnjem tijeku europskog integracijskog procesa i o odnosima unutar Europske unije nakon ratifikacije Ustavnog ugovora. Svoja viđenja budućnosti suradnje s Europskom unijom i jačanja gospodarskih odnosa s njom iznijeli su visoki dužnosnici Rusije, Armenije, Kirgistana i Tadžikistana. O spremnosti Europske unije za prihvaćanje odnosa s euroazijskim zemljama i mogućnostima suradnje govorio je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok. U raspravi posvećenoj budućnosti Europske unije izrečena su i suprotstavljena mišljenja, za i protiv proširenja, koja su iznijeli predsjednik Češke Republike Klaus i predstavnik oporbe u njemačkom Parlamentu Pflüger.

Ministar dr. Miomir Žužul kazao je da se u državama jugoistočne Europe pojmovi "Europa" i "Europska unija" upotrebljavaju gotovo kao sinonimi, a priključenje Europskoj uniji je za te zemlje povratak Europi. Dr. Žužul je istaknuo da je ispunjavanje kriterija za pristup Europskoj uniji pravi put za pridruživanje zemljama jugoistočne Europe, jer bit članstva nije u tehničkim pojedinostima robne razmjene, nego u visokim vrijednostima što ih dijele narodi država članica Unije. Europska perspektiva za njih je iznimno važna kao okvir za reforme i jamstvo održanja stabilnosti.

Ministar je podsjetio na deklaraciju Roberta Schumana te istaknuo da se proces srastanja i širenja Europske unije mora nastaviti, bez obzira na poteškoće koje se u tom procesu trebaju savladavati. Ministar dr. Žužul je naglasio da je temelj Schumanove deklaracije ideja pomirbe i suživota, jednako kao i želja da se spriječe budući ratovi. Za tu je viziju u doba kada je iznesena bio potreban svojevrstan idealizam, a to svojstvo Europa ne smije izgubiti. Bez idealizma poput Schumanova ne bi bila moguća ni današnja konferencija o toj temi u ujedinjenom Berlinu rekao je na kraju izlaganja dr. Žužul.