Ministar dr. Miomir Žužul primio je ministra vanjskih poslova Ukrajine

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul primio je 16. travnja 2004. u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu ministra vanjskih poslova Ukrajine Kostjantyna Gryščenka koji je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministar dr. Žužul je rekao da je Republika Hrvatska aktivno uključena u rješavanje pitanja sigurnosti u svijetu. Hrvatska postrojba ima važnu ulogu u Afganistanu. Ministar je naglasio potrebu aktivnije uloge međunarodne zajednice u pogledu rješavanja pitanja Kosova pri čemu će stajališta Ukrajine i Rusije imati poseban značaj.
Ministar Gryščenko je rekao da Ukrajina aktivno sudjeluje u mirovnim misijama međunarodne zajednice na području Balkana, u Iraku te u Afganistanu, gdje su ukrajinski vojnici uključeni u normalizaciju stanja u zemlji.
Ministar dr. Žužul je naglasio kako vjeruje da će Bruxelles priznati sve rezultate koje je Hrvatska postigla u demokratizaciji i ostvarivanju demokratskih standarda te da je uvjeren da će Republika Hrvatska sljedeći tjedan dobiti pozitivno Mišljenje Europske komisije, a u lipnju na sjednici Europskog vijeća primiti Odluku o statusu kandidata i početku pregovora s Europskom unijom. Obostrano je naglašena važnost lipanjskog sastanka država Sjevernoatlantskog saveza i potencijalnih članica u Istanbulu, naročito s aspekta jačanja sigurnosti i borbe protiv terorizma u svijetu.
Nakon razgovora dvojica su ministara potpisala Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine o plovidbi unutarnjim plovnim putovima, kojim se regulira prijevoz robe i putnika Dunavom i vodama koje povezuju dvije države. Ministar Gryščenko je pozvao ministra dr. Žužula u službeni posjet Ukrajini što je ministar prihvatio.
Ministra Gryščenka primili su 16. travnja 2004. i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader i potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Priopćenja