Ministar dr. Miomir Žužul primio je ministra vanjskih poslova Palestinske samouprave

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul je danas, 15. travnja 2004., u Parizu u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske Republike imao radni sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom

Današnji susret dr. Miomira Žužula i Michela Barniera u Parizu potvrdio je vrlo prijateljske i partnerske odnose Hrvatske i Francuske. Kao bivši povjerenik Europske komisije, a sada francuski ministar vanjskih poslova, Barnier je iskazao uvjerenje da prepoznaje nastojanja Hrvatske te, stoga, daje punu potporu Republici Hrvatskoj za članstvo u Europskoj uniji. Francuska prema riječima njenog ministra vanjskih poslova cijeni sve rezultate i napore hrvatske Vlade u ispunjavanju kriterija te je potiče na daljnje aktivnosti – što je jamstvo uspjeha i ulaska u Europsku uniju. Francuska u politici Vlade Republike Hrvatske prepoznaje širi regionalni i europski interes. Ministar Barnier je iskazao ministru dr. Žužulu čvrsto uvjerenje da Hrvatska može računati na francusku pomoć i podršku u razmatranju Mišljenja Europske komisije kao i u donošenju Odluke u lipnju, o statusu kandidata, na Europskom vijeću. Na sastanku je potvrđena spremnost za razvijanje partnerskih odnosa Hrvatske i Francuske na svim područjima – u gospodarstvu, borbi protiv međunarodnog terorizma i naročito u naporima međunarodne zajednice u stabiliziranju stanja na jugoistoku Europe, području kojem, po mišljenju oba ministra, treba otvoriti europsku perspektivu.

Ministar dr. Miomir Žužul uputio je poziv svom francuskom kolegi Barnieru za službeni posjet Republici Hrvatskoj što je francuski ministar prihvatio. Najavljen je i posjet Hrvatskoj skupine francuskih gospodarstvenika, članova Udruge poslodavaca koji će doći u Hrvatsku u srpnju 2004. godine donoseći sa sobom konkretne ponude i projekte za unaprjeđenje međusobnih gospodarskih odnosa.

Nakon sastanka u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova, ministar dr. Žužul je sa suradnicima imao razgovore u pariškoj Rothschild banci. Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom dr. Žužulom, zatim, je otišlo u Senat parlamenta Francuske Republike, gdje je senator i predsjednik Senatske skupine francusko-hrvatskog prijateljstva Alain Gerard dao ručak u čast hrvatskog ministra. Na tom radnom ručku bile su prisutne istaknute osobe iz francuskog političkog i kulturnog života.
Predvečer će ministar dr. Žužul održati u francuskom Institutu za međunarodne odnose predavanje na temu „Integracija Hrvatske u Europsku uniju i njen utjecaj na susjedne zemlje“. Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom dr. Miomirom Žužulom vraća se večeras u Zagreb nakon jednodnevnog radnog posjeta Francuskoj Republici.

Priopćenja