Ministar dr. Miomir Žužul donio neopozivu odluku da se povuče s položaja ministra vanjskih poslova RH

Ministar dr. Miomir Žužul danas je, 4. siječnja 2005. godine obavijestio predsjednika Vlade dr. Ivu Sanadera o svojoj neopozivoj odluci da se povuče s položaja Ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske

U pismu koje je danas u Zagrebu predao predsjedniku Vlade dr. Sanaderu ministar dr. Žužul zahvaljuje Premijeru na povjerenju, ističe izvrsne rezultate Vlade i Ministarstva u provođenju hrvatske vanjske politike te navodi razloge koji su ga naveli na osobnu odluku o svojevoljnom odlasku s položaja Ministra vanjskih poslova.

Slijedi tekst pisma ministra dr. Miomira Žužula

Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske dr. Ivi Sanaderu

Poštovani Predsjedniče,

Danas, kada su makar nakratko i makar na površini utihnule sve one optužbe kojima sam bio izložen posljednjih mjeseci, kada se s distancom i u relativnom miru mogu sagledati sve reperkusije koje su u javnosti te optužbe proizvele, želim Vas obavijestiti da sam donio neopozivu odluku da se povučem s položaja ministra vanjskih poslova.

Ovu sam odluku donio nakon što sam dobro razmotrio sve razloge za i protiv takova postupka te nakon što sam došao do zaključka da bi moje ostajanje na položaju kojeg ste mi povjerili postalo prevelikim opterećenjem za Vladu Republike Hrvatske i za Ministarstvo kojem sam na čelu.

Moja odluka ne znači da i u najmanjoj mjeri popuštam pod pritiskom objeda kojima sam bio izložen. Dapače! Sve su nadležne institucije i tijela pravne države potvrdile moju nedužnost i to u medijskom okružju u kojem je bilo teško zadržati njihovu nepristranost. Uvjeren sam da će i sudski postupci koje sam pokrenuo još jednom dokazati neutemeljenost svih objeda izrečenih protiv mene. Ali, šteta je u javnosti počinjena, i bez obzira što znam da je ničim nisam zaslužio, ne mogu pred njom zatvarati oči.

Ministarstvu koje polučuje ponajbolje rezultate, na čelu je ministar čija je percepcija u zemlji bitno različita od ocjena koje postiže za svoj rad. Čak i oni koji su me cijelo vrijeme napadali nikada nisu dovodili u pitanje moje radne rezultate. Podrška koju su mi mnogi iskazivali u trenucima kada sam bio izložen dosad nezabilježenoj medijskoj kampanji davala mi je snagu da izdržim. Ali, nesrazmjer između mog rada i slike u javnosti postoji i ja ga ne želim ignorirati. I zato odlazim sada, kada je to moj izbor i moja odluka, kada sam politički preživio sva podmetanja i sve objede kojima sam bio izložen, objede koje ste i Vi osobno javno i nedvosmisleno odbacili znajući da su u potpunosti neutemeljene.

Kada sam preuzeo Ministarstvo, u nastupnom sam govoru svojim suradnicima rekao da nitko od nas nema prava biti neambiciozan. Nisam manje zahtijevao niti od sebe. U dvanaest mjeseci, prešli smo put od optužbi da smo Vlada koja udaljuje Hrvatsku od Europe do Vlade koja je dobila pozitivan Avis, status kandidata i datum početka pregovora o pridruživanju. Međunarodni ugled Hrvatske danas je veći nego ikada prije, svakodnevna politička praksa to jasno potvrđuje. Najveću zaslugu za to pridajem Vama. Sa svoje strane, u proteklih dvanaest mjeseci, a nakon godina diplomatske službe, kao ministar vanjskih poslova održao sam preko 540 bilateralnih i multilateralnih sastanaka, te vjerujem da sam i time pridonio našem zajedničkom uspjehu.

Kao diplomat, ponosan sam i zadovoljan onime što sam ostvario u protekloj godini. Ipak, kao političar, svjestan sam da sam na području unutarnje politike - pogriješio. Vjerovao sam da će moj rad i rezultati, kao i uspješnost Ministarstva kojem sam na čelu, biti dovoljan zalog za odgovarajući ugled kod kuće. Trebao sam znati da su rezultati samo jedna od mjera uspješnosti svakog političara, te da je jednako važno, ako ne i važnije, znati pretočiti te rezultate u dovoljno prihvatljivu sliku koju će javnost znati prepoznati.

Svojom odlukom želim prvenstveno Vladi kojoj ste na čelu olakšati put ka punoj integraciji u EU: ne želim biti uteg na uspješnom putu kojeg smo zajedno gradili, za kojeg bez lažne skromnosti i sebi pripisujem dio zasluga. Želim rasteretiti vrijedne djelatnike Ministarstva vanjskih poslova daljnjih pritisaka kojima su bili izloženi neprestanim prozivanjem njihova ministra, omogućiti im da nesmetano nastave profesionalni rad umjesto da gube snagu i vrijeme u atmosferi neizvjesnosti zbog insinuacija koje s njima nemaju nikakve veze. Želim, konačno, svojoj obitelji vratiti mir kojeg zaslužuje i kojeg sam joj dužan dati.

Gospodine Predsjedniče,

zahvaljujem Vam na povjerenju koje ste mi bili iskazali kada ste me imenovali ministrom vanjskih poslova. Taj sam posao obavljao predano i bez zadrške, i zato odlazim uspravan i ponosan na učinjeno. I nadalje dijelim viziju koju smo zajedno zamislili i ostvarivali, i stoga želim Vama i Vladi koju vodite mnogo uspjeha u ostvarenju ciljeva koje smo si postavili.


S poštovanjem,
Dr. sci. Miomir Žužul
Ministar vanjskih poslova RH



Priopćenja