Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan 27. siječnja 1945. godine, oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau...

Na današnji dan 27. siječnja 1945. godine, oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2005. godine, 27. siječnja proglašen je Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta, kojim se obilježava uspomena i odaje počast stradalima u genocidu u kojem je živote izgubilo oko 6 milijuna Židova.

Odavanjem počasti svim žrtvama holokausta osuđujemo svaku pojavu netolerancije, prijetnje ili nasilja prema osobama ili zajednicama temeljene na etničkom porijeklu ili vjerskom uvjerenju te ujedno osuđujemo bilo kakav oblik poricanja holokausta.

„Bila bi opasna pogreška misliti o holokaustu samo kao rezultatu ludosti skupine nacističkih kriminalaca. Naprotiv, holokaust je bio kulminacija tisućljetnih mržnji, progona i diskriminacije kojima su Židovi bili podvrgnuti, a danas to zovemo antisemitizmom“, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Republika Hrvatska je kao članica Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) prepoznata kao zemlja koja aktivno djeluje na području obrazovanja, istraživanja i komemoracije holokausta, u svrhu podizanja svijesti budućih generacija o tim strahotama kako se one nikada više ne bi ponovile.



Priopćenja