Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, u znak sjećanja na dan kada su 1960. godine sestre Mirabal ubijene od strane diktatora Rafaela Trujilla...

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, u znak sjećanja na dan kada su 1960. godine sestre Mirabal ubijene od strane diktatora Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici.

U cilju podizanja svijesti o nasilju nad ženama i njegovim posljedicama, kao i jačanja prevencije, danas započinje globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja završava 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, naglašavajući kako aktualna pandemija COVID-19 za posljedicu ima produbljivanje postojećih nejednakosti između žena i muškaraca, uz značajno povećanje rizika od nasilja nad ženama, posebice u obitelji. U tom smislu, obilježavanje ovog dana prigoda je za stavljanje pitanja borbe protiv nasilja nad ženama u središte pozornosti, primarno kroz podizanje svijesti u javnosti, ali i za potvrđivanje opredijeljenosti za okruženje u kojem žene neće trpjeti nasilje. Pritom je nužno istaknuti važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja, kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode, kao i potrebe razumijevanja nasilja oblikom diskriminacije žena. Suzbijanje ovog najraširenijeg oblika kršenja ljudskih prava u svijetu uključuje i unaprjeđenje zaštite žrtve, sankcioniranje počinitelja  i potporu žrtvi, kao i obrazovanje i kontinuirano podizanje svijesti u javnosti.

Borba protiv svih oblika nasilja, uključujući i nasilje nad ženama, i nadalje će biti među prioritetima djelovanja Hrvatske na vanjskopolitičkom planu. U tom smislu, Hrvatska je u travnju ove godine podržala poziv glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa za smanjenjem rastuće razine obiteljskog nasilja, kojim je upozorio na zastrašujući globalni porast obiteljskog nasilja tijekom krize izazvane korona virusom i pozvao vlade da ulože veće napore da spriječe nasilje nad ženama. Također, prilikom izrade omnibus rezolucije Opće skupštine UN-a „Sveobuhvatni i koordinirani odgovor na bolest coronavirusa (COVID-19)“, čiju izradu je Hrvatska koordinirala s Afganistanom, u tekst rezolucije uključena su relevantna načela u pogledu sprječavanja nasilja nad ženama. Tradicionalno, u okviru aktivnosti Vijeća UN-a za ljudska prava i Trećeg odbora UN-a, Hrvatska se aktivno zalaže za prava žena. O napretku u području zaštite i osnaživanja žena, te o zakonskom okviru i primjerima dobre prakse Hrvatska je izvijestila i tijekom predstavljanja stanja ljudskih prava pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava u trećem ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda u studenome 2020.



Priopćenja