"Leadership Programme for EU Integration" održan u Brelima

  • Slika
U Brelima je od 10. do 14. lipnja 2024. godine održan "Leadership Programme for EU Integration," organiziran u suradnji s njemačkim GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u okviru programa Regional Cooperation for EU Integration .
Ovogodišnje izdanje ljetne škole okupilo je državne službenike iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) koji se bave EU poslovima. Sudionici su imali priliku produbiti svoja znanja o aktualnim temama i politikama EU kroz aktivno sudjelovanje u predavanjima i raspravama.
Hrvatski stručnjaci iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Vlade Republike Hrvatske, Ureda pučke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pružili su im uvid u aktualne teme i zbivanja unutar EU.
Teme ljetne škole uključivale su institucionalnu reformu i mogućnosti proširenja kvalificirane većine, unutarnju i vanjsku sigurnost EU u digitalnom dobu s naglaskom na tehnologije masovnog nadzora i umjetnu inteligenciju, novu paradigmu vladavine prava, budućnost EU nakon izbora za Europski parlament 2024., hrvatsko iskustvo u provedbi Planova oporavka i otpornosti kao model za Novi plan rasta za Zapadni Balkan, te politike ravnopravnosti spolova u EU, uz uspješne priče i primjere najbolje prakse.
Dugogodišnje iskustvo i visok odaziv na ljetnu školu svake godine potvrđuju potrebu za ovakvom aktivnošću i angažmanom hrvatskih stručnjaka u promicanju znanja o EU integracijama.

Ostale vijesti