Dan hrvatske diplomacije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dan hrvatske diplomacije, 7. lipnja je dan koji obilježavamo u spomen na povijesnu odluku pape Ivana VIII. koji je 879. godine u pismu hrvatskom vladaru knezu Branimiru priznao suverenost srednjovjekovne hrvatske države. Čestitke diplomatkinjama i diplomatima i svim zaposlenicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koji odgovorno promiču interese i vrijednosti Republike Hrvatske diljem svijeta, i čiji trud i posvećenost čine Republiku Hrvatsku sve snažnijom i uglednijom zemljom na međunarodnoj sceni, upućene su na središnjoj svečanosti koja je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
Svečano obilježavanje Dana hrvatske diplomacije u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske  i Hrvatskog diplomatskog kluba održano je uz otvaranje izložbe „Croatia since independence“ autora Zvonimira Frke-Petešića koja prikazuje trnovit put Hrvatske do sigurne, suverene i snažne države. Danas je Hrvatska realizirala sve ono što si je hrvatski narod stjecanjem demokracije, samostalnosti i slobodne države „stoljećima priželjkivao”, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na obilježavanju tog dana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. „Nema segmenta u kojem Hrvatska ne hvata korak sa zemljama zapadne i srednje Europe”, kazao je premijer pred mnogobrojnim inozemnim i hrvatskim diplomatskim predstavnicima okupljenima u NSK. Hrvatskoj preostaje samo članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a potom će moći reći da je „u potpunosti zaokružila svoj međunarodni položaj”, rekao je Plenković.  „Generacija smo koja uživa u vremenu koje je jedinstveno u povijesnom kontekstu za hrvatski narod. Tu privilegiju trebamo cijeniti”, no ona je i obaveza generacije, svih hrvatskih državljana, „a posebno onih koji su javno angažirani”, poručio je premijer. Oni trebaju raditi da bi država „koju smo dugo sanjali bila snažna, funkcionalna, da su njene institucije stabilne, da bi se jačala njena demokracija, štitila od raznih prijetnji koje postoje u suvremenom svijetu, dijelom i zbog nevjerojatno brzog tehnološkog napretka, a kako bi se pritom snažilo hrvatsko gospodarstvo, vodilo računa o socijalnoj koheziji društva i unaprjeđenju položaja svih”, nabrojao je premijer „zadaće našeg vremena”. 
 
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u svom je obraćanju upozorio da živimo u svijetu punom izazova.  „Moramo biti svjesni da danas, kad spominjemo svjetske sukobe, da je to realno”, što je donedavno bilo „nešto daleko”. Jandroković je rekao je mnogo „izazova i prijetnji” europskom kontinentu, ali i svjetskom miru te da su „sve vrijednosti na kojima počiva naša civilizacija na kocki”.  „Cilj nam je da izbjegnemo velik sukob i da idućim generacijama i našoj djeci ostavimo siguran svijet”, kazao je i naglasio da je pritom posebno važna uloga diplomacije. 
 
Na proslavi Dana hrvatske diplomacije u NSK govorili su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je zahvalio hrvatskim diplomatima na njihovom radu, te naglasio “Koliko je Hrvatska diplomacija danas snažna i važna govori dovoljno činjenica kako je Hrvatska u članstvu Europske unije već gotovo 11 godina, a hrvatski građani će za par dana četvrti puta birati zastupnike i zastupnice u Europskom parlamentu. Kroz članstvo u Europskoj uniji iskoristili smo sve ono što to članstvo podrazumijeva, a to je jačanje demokracije, zaštite ljudskih i manjinskih prava i zaštite vladavine prava.” Prisutne su pozdravili i apostolski nuncij Giorgio Lingua i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić predstavio je pak izložbu „Hrvatska od neovisnosti do danas” koju je uredio.

Priopćenja