Kosovski ministar vanjskih poslova Hoxhaj u službenom posjetu Hrvatskoj

Ministar vanjskih poslova Republike Kosovo, Enver Hoxhaj boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj u petak 21. veljače o.g, gdje će se sastati s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić ...


Ministar vanjskih poslova Republike Kosovo, Enver Hoxhaj boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj u petak 21. veljače o.g, gdje će se sastati s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog Sabora Josipom Lekom te ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Kosovski ministar vanjskih poslova održat će i predavanje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a bit će potpisan i Program suradnje u diplomatskom obrazovanju između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kosovo.

Hrvatska je, zajedno s Mađarskom i Bugarskom priznala Kosovo u ožujku 2008.g., te se kontinuirano zalaže za suradnju u regiji i podržava euroatlantsku perspektivu Kosova kao i svih zemalja regije. Također, hrvatski je interes jačanje gospodarskih odnosa posebno na području trgovine, ulaganja te prometne i energetske infrastrukture.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske i Kosova u 2012. godini iznosila je 70,5 milijuna eura (povećanje od 7% u odnosu na prethodnu godinu), pri čemu je hrvatski izvoz iznosio 68,3 milijuna eura (povećanje od 8%), dok je hrvatski uvoz iznosio 2,2 milijuna eura (smanjenje od 20%). Hrvatska s Kosovom tradicionalno ostvaruje suficit u robnoj razmjeni koji je u 2011. godini iznosio rekordnih 66,1 milijun eura. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Republike Hrvatske s Republikom Kosovom u prvih šest mjeseci 2013. godine iznosila je 39,1 milijun eura (povećanje od 16% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine), odnos izvoz iznosi 37,7 milijuna eura, a uvoz 1,4 milijuna eura.

Na Kosovu djeluje oko 80 hrvatskih tvrtki, dok ih 20 ima registrirana predstavništva, a ostale djeluju preko zastupnika. Od 2000.g. Hrvatska gospodarska komora ima predstavništvo u Prištini.

Na Kosovu također živi i malobrojna hrvatska manjina i to u Janjevu njih oko 300 Hrvata, dok ih je u Letnici 56, a prema popisu iz 1991. na cijelom Kosovu bilo je oko 8 800 Hrvata.

Krajem 2011. g. Hrvati su dobili službeni status manjine čime im je zajamčena institucionalna zaštita i pravo zapošljavanja u sklopu manjinskih kvota u lokalnim i državnim institucijama, ali nemaju zastupnika u kosovskoj Skupštini.



Priopćenja