Konzultacije državne tajnice za Europu Andreje Metelko-Zgombić s poljskim ministrom za Europu Adamom Szłapkom i državnim podtajnikom Marekom Prawdom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 11. ožujka 2024. državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić održala je u Varšavi konzultacije s poljskim ministrom za Europsku uniju Adamom Szłapkom te državnim podtajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Marekom Prawdom.

U fokusu razgovora bili su strateška važnost pružanja daljnje potpore Ukrajini, politika proširenja Europske unije te jačanje sigurnosti Europske unije, a sugovornici su također razmijenili mišljenja o prioritetima poljskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici sljedeće godine te aktualnostima u bilateralnim odnosima između Hrvatske i Poljske.

Sugovornici su se složili o važnosti nastavka snažne i kontinuirane potpore Ukrajini, pri čemu je od posebne važnosti daljnja potpora jačanju ukrajinskih obrambenih kapaciteta uz snaženje vojne industrije u državama članicama EU, posebice malih i srednjih poduzeća. Istaknuta je važnost nastavka pružanja potpore europskoj perspektivi zemalja jugoistočne i istočne Europe, a u ovom je kontekstu državna tajnica Metelko-Zgombić ujedno ukazala na važnost prepoznavanja reformskog napretka ostvarenog od strane Bosne i Hercegovine što bi nastavno na pozitivno izvješće Europske komisije trebalo rezultirati odlukom Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora na predstojećem sastanku 21. i 22. ožujka 2024. U kontekstu aktualnih izazova, jedna od posebno važnih tema ostaje osiguravanje sigurnosti, ali i otpornosti Europske unije na različitim područjima.

Izraženo je zadovoljstvo bliskim i prijateljskim bilateralnim odnosima dviju zemalja, koje osim rastuće suradnje na području gospodarstva i turizma povezuje i dinamična suradnja na drugim područjima, što uključujuće i višegodišnje sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u okviru NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti u Republici Poljskoj.

Priopćenja