Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

Dvodnevna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je u četvrtak i petak, 24. i 25. kolovoza 2023. godine, u Zagrebu.

Konferenciju je uvodnim govorom o aktualnim vanjskopolitičkim temama i prioritetima hrvatske vanjske politike otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon čega se prisutnima obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održao je uvodno izlaganje na panel raspravi pod temom “Parlamentarna diplomacija u službi promicanja vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske” na kojemu su sudjelovali i saborski zastupnici. Zatim je uslijedilo izlaganje posebnog gosta Alexandera Schallenberga, saveznog ministara za europske i međunarodne poslove Republike Austrije.

U drugom dijelu konferencije uslijedile su daljnje panel rasprave, na kojima su sudjelovali i čelnici drugih ministarstava koja se bave međunarodnim političkim pitanjima i ciljevima Republike Hrvatske na međunarodnom planu. Paneli su se također bavili ključnim gospodarskim procesima i izazovima gospodarske diplomacije, istražujući načine na koje Republika Hrvatska može ostvariti konkurentske prednosti na međunarodnom tržištu. Posebna pažnja posvećena je suradnji s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Paneli su istaknuli važnost povezivanja s hrvatskom dijasporom i razvijanje strategija koje podržavaju njihovu interakciju s domovinom.

Panel rasprava pod nazivom “Tri razvojna prioriteta za budućnost Hrvatske - digitalna transformacija, demografska revitalizacija, dekarbonizacija (3D) održano je uvodno izlaganje Zvonimira Frke-Petešića, predstojnika Ureda predsjednika Vlade, na temu: „Klimatski, energetski, digitalni i demografski izazovi današnjice“

Između ostalih, izlagali su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar obrane Mario Banožić.

Na panel raspravi pod nazivom “Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u kontekstu aktualne političko - sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi” uslijedilo je uvodno izlaganje ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića.

Tijekom drugog dana Konferencije održani su paneli o javnoj i kulturnoj diplomaciji, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić govorili su o uključenju hrvatske dijaspore u gospodarski život Hrvatske i stvaranje uvjeta za njihov povratak i investicije.

Konferenciju je govorom zaključio posebni gost, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji je imao izlaganje na temu: „Bosna i Hercegovina na putu od statusa kandidata do otvaranja pristupnih pregovora s EU“.

Redovito godišnje okupljanje predstavnika hrvatske diplomacije označilo je značajan trenutak za analizu i diskusiju o ključnim aspektima hrvatske vanjske politike. Ovaj skup je omogućio sveobuhvatnu razmjenu stajališta o aktualnim izazovima koji su pred nama.

Priopćenja