Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

Dvodnevna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je u četvrtak i petak, 25. i 26. kolovoza 2022. godine, u Zagrebu. Konferenciju je uvodnim govorom o aktualnim vanjskopolitičkim temama i prioritetima hrvatske vanjske politike otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon čega se prisutnima obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Potom su uslijedila izlaganja posebnog gosta Konferencije, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, te potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića i ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije Ivice Kindera. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković obratio se visokim uzvanicima na radnom ručku.

U drugom dijelu konferencije uslijedile su daljnje panel rasprave, na kojima su sudjelovali i čelnici drugih ministarstava koja se bave međunarodnim političkim pitanjima i ciljevima Republike Hrvatske na međunarodnom planu, ključnim gospodarskim procesima i izazovima gospodarske diplomacije te suradnji s Hrvatima izvan RH.

Između ostalih, izlagali su ministar financija Marko Primorac, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Tijekom drugog dana Konferencije održani su paneli o javnoj i kulturnoj diplomaciji, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić govorili su o uključenju hrvatske dijaspore u gospodarski život Hrvatske i stvaranje uvjeta za njihov povratak i investicije.

Konferenciju je govorom zaključio posebni gost, ministar vanjskih poslova Helenske Republike Nikos Dendias, koji je izlagao o aktualnim regionalnim i globalnim izazovima, te se osvrnuo i na odlične bilateralne odnose i snažno partnerstvo između Republike Hrvatske i Helenske Republike.

Ovo redovito godišnje okupljanje bila je prilika za sveobuhvatnu raspravu o aktualnim izazovima hrvatske diplomacije, u cilju zajedničkog promišljanja o prioritetnim ciljevima i aktivnostima hrvatske vanjske politike i službe vanjskih poslova.

Priopćenja