Ključno je osigurati kontinuitet rada bolnica i škola u Ukrajini

  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak, 13. veljače 2023. godine, ministar Gordan Grlić Radman i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo potpisali su Sporazum o doprinosu Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za nabavu i isporuku generatora bolnicama, školama i drugim potrebnim ustanovama u Ukrajini. Navedenim sporazumom, vrijednim milijun eura, opskrbit će se s do 50 generatora snage 100KW te će se tako omogućiti kontinuirani rad ključnih objekata.

Pružanje podrške Ukrajini peti je u nizu projekata na kojima MVEP uspješno surađuje s UNICEF-om u sklopu službene razvojne i humanitarne pomoći. Službena razvojna pomoć (eng. Official Development Assistance - ODA) odnosi se na aktivnosti i mjere osmišljene za promicanje održivog razvoja u slabije razvijenim zemljama. Te se aktivnosti financiraju iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske, a koriste se u skladu s propisima Odbora za razvojnu pomoć OECD-a o službenoj razvojnoj pomoći za pružanje bilateralne, trilateralne, multilateralne razvojne pomoći i humanitarne pomoći inozemstvu.

„Ulaskom u EU, Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju i provođenju razvojne i humanitarne politike na razini Europske unije. Jedan od prioriteta vanjske politike Republike Hrvatske je pružanje razvojne i humanitarne pomoći inozemstvu. Kroz razvojne i humanitarne projekte Hrvatska, bilateralno i multilateralno, odnosno zajedno s državama članicama Europske unije te kroz agencije Ujedinjenih naroda, djeluje na ublažavanju teških životnih uvjeta. Zahvaljujemo UNICEF-u što je dugogodišnji odgovaran partner s kojim zajednički podržavamo one najranjivije“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

„UNICEF od početka rata u Ukrajini pruža podršku i pomoć djeci i obiteljima, no zimski mjeseci dodatno su teški i izazovni, a potrebe su veće. Uvijek, a posebno u okolnostima u kojima se Ukrajina nalazi, izuzetno je važno osigurati kontinuitet rada ključnih objekata poput bolnica i škola i zato mi je drago što će ova donacija tome izravno pridonijeti. S Ministarstvom vanjskih i europskih poslova uspješno surađujemo na projektima službene razvojne pomoći od 2018. godine te smo zajednički podržali djecu i obitelji Jemenu, Libanonu, Jordanu i Egiptu. Drago nam je i zahvalni smo što je UNICEF prepoznat kao pouzdan partner koji će međunarodnu humanitarnu pomoć usmjeriti u važne programe i aktivnosti za djevojčice i dječake i njihove obitelji diljem svijeta“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 



Priopćenja