Izložba radova djece iz Ukrajine koja borave u Hrvatskoj u okviru projekta međunarodne suradnje „Sigurniji zajedno“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Domu Specijalne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu 30. lipnja 2023. otvorena je izložba radova djece ukrajinskih branitelja, koja su u okviru međunarodne suradnje Ukrajine i Hrvatske "Sigurniji zajedno" boravila na odmoru u Hrvatskoj. Otvorenju izložbe nazočili su potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je otvorio izložbu.

Ovaj projekt ostvaren je u organizaciji udruge "Hrvatska pomaže", a koji je financiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, putem Javnog poziva. Cilj projekta je pomoći djeci koja su pogođena ratnim događanjima na području Ukrajine. Ukrajinska djeca su i prošle godine boravila u Hrvatskoj, stoga je ovo nastavak izvrsne suradnje s Ukrajinom.

"Posebno mi je drago da smo pružili podršku ovom hvalevrijednom projektu kojim pomažemo žrtvama rata, djeci iz ratom pogođenih područja Ukrajine. Ovo je nastavak uspješne suradnje s udrugom "Hrvatska pomaže", kojoj želim zahvaliti na kontinuiranom i predanom radu na pomoći djeci iz Ukrajine te uspješnim projektima koje već godinama provodi na području protuminskog djelovanja i u radu sa žrtvama rata i mina", istaknuo je ministar u svom obraćanju.

Potom je naglasio kako Vlada Republike Hrvatske od izbijanja ratnih sukoba u Ukrajini, snažno i dosljedno pomaže Ukrajini; politički, vojno, humanitarno i razvojno. "Odlučni smo u nastavku pomoći Ukrajini, posebno na planu humanitarnog razminiranja, liječenja i rehabilitacije ranjenika i psihosocijalne pomoći žrtvama rata, te revitalizaciji kritične infrastrukture i poljoprivrednog sektora, koji je od značaja u globalnim razmjerima", kazao je ministar. Naglasio je kako snažno i dosljedno zagovaramo zaštitu najugroženijih i najranjivijih skupina, posebno djece i mladih te kako ne želimo dopustiti da rat u Ukrajini zaustavi pravo djece na igru, sklapanje prijateljstava, pravo na obrazovanje, rad i sigurnu budućnost.

„U okviru projekta, do sada je u Hrvatskoj bilo više od 150 djece, iduća skupina dolazi u kolovozu. Cilj je pružiti im psihosocijalnu rehabilitaciju, ali i edukaciju o sigurnosti, osobito o opasnosti od mina. Djeca su na ljetovanju bila u društvu s djecom iz Hrvatske i sigurna sam da će kući ponijeti lijepe uspomene“, kazala je predsjednica Udruge Hrvatska pomaže Đurđa Adlešić, predstavljajući projekt.

Ministar Božinović istaknuo je kako su u svakom ratu najveće žrtve djeca te da im hrvatska Vlada nastoji pomoći kroz projekte koje se provode u tri ministarstva, poručivši: „Razgovarajući s djecom vidio sam da im je u Hrvatskoj bilo lijepo, a ovakvim manifestacijama ukrajinskom narodu šaljemo poruku da nisu sami te da ćemo ih nastaviti podupirati u njihovoj borbi“.

Mnoga djeca koja su u sklopu projekta posjetila Hrvatsku djeca su ukrajinskih branitelja, istaknuo je ministar Tomo Medved.

„Ovakvom podrškom djecu ohrabrujemo, a paralelno s ovim, provodimo i program prihvaćanja ukrajinskih ranjenika koji su već dva mjeseca u Hrvatskoj na oporavku u hrvatskim zdravstvenim ustanova i našim veteranskim centrima“, istaknuo je ministar Medved te naglasio kako veliku ulogu u projektu pomoći ukrajinskoj djeci i ranjenicima ima i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata.

Priopćenja