Hrvatski stalni predstavnik pri NATO-u uručio dokument "Hrvatski godišnji program"

Veleposlanik Republike Hrvatske pri NATO-u Anton Tus je 30. rujna o. g. u sjedištu Organizacije Sjeverno-atlantskog ugovora u Bruxellesu uručio dokument “Hrvatski godišnji program” pomoćniku glavnoga tajnika NATO-a za političke poslove dr. Günteru Altenburgu. Predajom “Hrvatskog godišnjeg programa” Republika Hrvatska započinje drugi jednogodišnji ciklus svoga sudjelovanja u NATO-vom “Akcijskom planu za članstvo”.

NATO-ov “Akcijski plan za članstvo” program je kroz koji se države aspirantice na članstvo u ovoj političko-sigurnosnoj organizaciji usmjerava u postupku stvaranja učinkovitije državne administracije i reformiranja obrambenog i sigurnosnog sustava kako bi oni bili što usklađeniji s NATO-vim standardima. Putem ovog mehanizma Hrvatska dobiva besplatne savjete za provedbu i ubrzanje svojih reformi.

U “Hrvatskom godišnjem programu” najavljene su konkretne aktivnosti koje će Republika Hrvatska poduzeti u razdoblju od jeseni 2003. do ljeta 2004. godine u političkom, obrambenom, financijskom, sigurnosnom i pravnom aspektu procesa priprema za buduće članstvo u NATO-u.



Priopćenja