dr. Ivan Šimonović primio je g. Rocca Buttiglionea, ministra za europska pitanja Talijanske Republike...

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović primio je u utorak, 30. rujna 2003., u Zagrebu ministra Talijanske Republike za europska pitanja Rocca Buttiglionea.



Ministar Buttiglione je, istaknuvši prijateljske dobrosusjedske odnose između dvije države, naglasio kako Italija vidi Hrvatsku kao dio ujedinjene Europe, te je ukazao na to kako Republika Hrvatska upravo zbog postignutog napretka na političkom i ekonomskom području ima značajnu ulogu u regiji.

Imajući u vidu predstojeću Međuvladinu konferenciju koja će započeti 4. listopada o. g. u Rimu zamjenik ministra Šimonović je ukazao na potrebu da se već sada, tijekom rasprave o Europskom ustavu, razmišlja o mehanizmima koji će budućim članicama EU osigurati mjesta u europskim institucijama. Zamjenik ministra vanjskih poslova Šimonović je ministra Buttiglionea izvijestio o zajedničkoj inicijativi između Republike Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine koja će olakšati povratak i reintegraciju izbjeglica, te je ukazao na značaj podrške koju bi tome pružila Europska unija.


Priopćenja