Hrvatska uputila pisma Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji

Kako je i najavljeno, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je u petak, 24. srpnja, u ime Vlade Republike Hrvatske, pisma Arbitražnom sudu te Europskoj komisiji...

Kako je i najavljeno, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je u petak, 24. srpnja, u ime Vlade Republike Hrvatske, pisma Arbitražnom sudu te Europskoj komisiji vezana za najnovija događanja koja dovode u ozbiljnu sumnju vjerodostojnost i zakonitost cijelog arbitražnog postupka između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

U pismu Arbitražnom sudu se, među ostalim, navodi kako su javno objavljeni materijali o komunikaciji između arbitra kojeg je imenovala Slovenija, Jerneja Sekoleca te slovenske agentice pred sudom Simone Drenik, otkrili kako su kršena temeljna načela postupka te da je teško i sustavno kršena neovisnost i integritet arbitražnog postupka.

U pismu Sudu se poziva preostale suce arbitre da žurno pregledaju materijale koji sadrže informacije koje su nanijele golemu štetu integritetu cijelog postupka ali i javnoj percepciji legitimiteta postupka te se poziva Sud da se očituje o iznesenom. Izloženo je, također, argumentirano hrvatsko stajalište o navedenom.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u pismu Europskoj komisiji obavijestila je što je Hrvatska poduzela u ovoj novonastaloj situaciju vezanoj uz duboku kompromitaciju arbitražnog postupka kojem smo prišli u dobroj vjeri, poštujući sva pravila međunarodnog prava i međunarodnog sudovanja.



Priopćenja