Hrvatska snažno podupire BiH u kojoj sva tri naroda trebaju biti ravnopravna

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Banjoj Luci na euharistijskom slavlju povodom ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića.

Čestitka i podrška novom biskupu banjolučkom mons. Majiću, zahvala biskupu Komarici

Predsjednik Vlade Plenković sastao se u Banjoj Luci s novim banjolučkim biskupom mons. Željkom Majićem i umirovljenim biskupom mons. Franjom Komaricom. U izaslanstvu predsjednika Vlade Plenkovića, sastanku su nazočili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.  
 
Premijer Plenković je izjavio kako ovim dolaskom želi dati potporu novom biskupu mons. Majiću i zahvaliti se biskupu Komarici na svemu što je učinio za Banjolučku biskupiju, njezine vjernike i hrvatski narod u BiH.

"Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva", kazao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je važno da hrvatska Vlada još jednom demonstrira potporu Hrvatima sjeverozapadne Bosne, kao što snažno podupire ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti kako bi se potaknuo povratak Hrvata na područje Banjolučke biskupije, u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća vjernika, Plenković je kazao da je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces europskih integracija.

"Kako je Hrvatska snažnija, a Bosna i Hercegovina stabilnija, i cijelo ozračje okrenuto prema europskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli, sve više dolaziti u svoje prijeratne domove", kazao je premijer Plenković.

Europski put BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je danas u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom, te poručio kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati tu zemlju na njenom europskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.

"Mi se borimo za Bosnu i Hercegovinu kao da se borimo za Hrvatsku", kazao je premijer Plenković.

Uvjeren je da Bosna i Hercegovina može ostvariti postavljeni cilj, naglasivši kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

"Donose se zakoni i provode se reforme", kazao je premijer Plenković, dodajući kako sve njegove kolege u državama članicama Europske unije prate i prepoznaju napredak koji je BiH ostvarila.


Izvor: HINA/Vlada

Priopćenja