„Hrvatska se zalaže da Albanija dobije status kandidata za EU“

„Hrvatska se zalaže da Albanija dobije status kandidata za EU“, poručila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bushatijem...

„Hrvatska se zalaže da Albanija dobije status kandidata za EU“, poručila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bushatijem. Ministrica je rekla kako je s albanskim kolegom razgovarala o odluci da Albanija dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU. O tome se već u Bruxellesu raspravljalo u prosincu prošle godine, ali odluka nije donesena. Međutim, kako je istaknula ministrica, ta je tema ponovno na dnevnom redu u lipnju i "Hrvatska će svakako podržati i podržava dodjeljivanje statusa kandidata Albaniji". Hrvatska podrška Albaniji danas je i formalizirana Ugovorom o europskom partnerstvu kojeg su potpisali ministri Pusić i Bushati.

Ministri su također razgovarali i o infrastrukturnim i energetskim projektima koji povezuju dvije zemlje i u obostranom su interesu, a to je u prvom redu Jadransko-jonski plinovod koji se, kako je rekla ministrica Pusić „u manje od dvije godine pretvorio iz nepostojećeg projekta u preferirani“.

Bushati je izjavio da Albanija gleda na Hrvatsku kao na uzor u regiji i da joj njezina stručnost i iskustvo mogu biti od vewlike pomoći na putu približavanju EU-u. Također je istaknuo kako se nada da će Hrvatska biti prisutnija u Albaniji, pogotovo u projektima izgradnje demokratske i funkcionalne države .



Priopćenja