Hrvatska najbolje razumije put država Zapadnog Balkana prema EU

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na panelu pod nazivom "Does the Franco-German initiative on EU reform is Putting the Engine Back in (Loco) Motion?” na Prespa Forum Dialogue održanog 15. lipnja 2023. godine u Strugi.

„Zemlje kandidatkinje za članstvo u EU mogu biti uvjerene da će Hrvatska i dalje činiti sve kako sadašnje rasprave o mogućim institucionalnim reformama ne bi bile na njihovu štetu. Vjerujemo da proces proširenja EU ima budućnost, posebno u ovom geopolitičkom kontekstu. U tom smislu, proširenje temeljeno na zajedničkim vrijednostima još je važnije. Ovo nije vrijeme za dvosmislenost na Zapadnom Balkanu, već za jasno opredjeljenje za demokratsku, cjelovitu i slobodnu Europu“, istaknuo je ministar.

Potom je naglasio kako Hrvatska s obzirom na zajedničku povijest, iskustvo i znanje sigurno može najbolje razumjeti države zapadnog Balkana kada su u pitanju proširenje, pregovori i nužne reforme. Istaknuo je kako svojim dolaskom na ovaj forum na obali Ohrida, treći po redu, daje podršku procesu proširenja Unije koji ima novi zamah i shvaćanje unutar EU-a o golemoj važnosti zapadnog Balkana za taj savez. 

Ministar je potom kazao kako je vrijeme za jasnu opredijeljenost prema proširenju te veću političku i ekonomsku prisutnost Unije na području zemalja zapadnog Balkana. Iskoristio je priliku i najavio nadolazeći Dubrovnik forum, koji će biti posvećen temi upravljanja globalnim preustrojem u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine, a na jednom od panela raspravljat će se i o novom euroatlantskom zamahu za Zapadni Balkan. 

Naposljetku, ministar Grlić Radman je zaključio kako imamo Europu koja funkcionira, no da je važno uključiti promišljene i konstruktivne rasprave koje vode jačoj, kohezivnijoj Europskoj uniji.

Priopćenja