Hrvatska je zvijezda u regiji Zapadnog Balkana, koja drugim zemljama pokazuje put - predsjednik Parlamenta Republike Litve Gedvilas prilikom uručenja priznanja mvep Pusić

Vrlo sam sretan zbog otvaranja ovog ureda, jer će on odnose Hrvatske i Litve učiniti još bližima." - rekao je, među ostalim, prilikom otvaranja Ureda...

Vrlo sam sretan zbog otvaranja ovog ureda, jer će on odnose Hrvatske i Litve učiniti još bližima." - rekao je, među ostalim, prilikom otvaranja Ureda Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu, predsjednik litvanskog parlamenta, Vydas Gedvilas. 

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, zahvalila je na prilici da i Hrvatska bude domaćin uredu koji se otvorio unutar Veleposlanstva Republike Finske, izrazivši nadu da će i zemlje u regiji imati odnose slične ovim baltičkim zemljama. 

Veleposlanik Finske, Juha Ottman, u ovom je kontekstu spomenuo kako njegova zemlja nije ograničena samo na Baltik, već je spremna na suradnju sa svim partnerima unutar EU. Zaželjevši Hrvatskoj toplu dobrodošlicu u EU, najavio je i predsjedanje Unijom koje 1. srpnja o.g. preuzima Republika Litva, a koje će, najavio je, biti puno izazova.

Ovom prilikom ministrici Pusić uručeno je i priznanje „Lithuanian Diplomacy Star“ za doprinos odnosima Hrvatske i Litve, pri čemu je predsjednik litvanskog parlamenta rekao kako je Hrvatska zvijezda u regiji Zapadnog Balkana, koja drugim zemljama pokazuje put.

"Velika je privilegija postati članicom EU u trenutku dok predsjedateljicom postaje Litva. To svemu daje posebnu čar." - rekla je ministrica Pusić, zaključivši kako je prvi dan litvanskog predsjedanja Unijom i "prvi dan ostatka naših života". Ministrica je, zahvalivši na priznanju, naglasila kako je velika grupa ljudi radila na reformama koje su Hrvatsku dovele u Europsku uniju, predstavivši gđu Dunju Sičaju kao hrvatsku diplomatkinju koja će tijekom litvanskog predsjedanja Unijom u glavnom gradu te zemlje, Vilniusu, voditi Ured Hrvatske u Litvi.



Priopćenja