Hrvatska je iskreni zagovornik ulaska Bugarske u schengenski prostor

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak, 11. rujna 2023. godine, u službenom posjetu Sofiji, gdje se sastao sa zamjenicom premijera Republike Bugarske i ministricom vanjskih poslova Mariyom Gabriel. 

Ministri su istaknuli kako su bilateralni odnosi odlični, temeljeni na međusobnom poštovanju i povijesnom prijateljstvu te da naše dvije prijateljske zemlje u okviru članstva u EU i NATO-u dijele strateške interese i ciljeve. Ministar Grlić Radman istaknuo je pritom snažnu potporu Hrvatske bugarskom pristupanju schengenskom prostoru. S obzirom da je glavni cilj obje zemlje postizanje članstva u OECD-u, ministri su istaknuli kako je važan nastavak međusobne potpore u tom procesu. 

"Za osiguravanje stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana ključan je nastavak procesa proširenja EU-a i proaktivno djelovanje Unije. Sve države Zapadnog Balkana koje iskreno žele članstvo moraju imati europsku perspektivu, ali u isto vrijeme se mora inzistirati na ispunjavanju kriterija - vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima te usklađenosti vanjske politike s Unijom", istaknuo je ministar. Osvrnuo se potom na važnost stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine te nastavka njenog europskog puta, uz provedbu nužnih reformi, uključujući i reformu Izbornog zakona te osiguranje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. "Nadamo se otvaranju pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine krajem ove ili početkom iduće godine. Očekujemo od svih relevantnih političkih faktora da do kraja godine ubrzaju europski put BiH, jer nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH", kazao je ministar.

Neizostavna i iznimno važna bila je i tema ruske agresije na Ukrajinu, gdje su se ministri složili kako nema alternative jedinstvenom i usklađenom djelovanju EU-a i NATO-a u traženju odgovora na agresiju. Ministar Grlić Radman je kazao kako nastavljamo pomagati Ukrajini, pa će tako Hrvatska već u listopadu biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini.

Ministri Grlić Radman i Gabriel uputili su se potom u 102. osnovnu školu „Panayot Volov“, gdje su uručili su donaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja RH knjiga i udžbenika za 120 osnovnoškolaca koji uče hrvatski jezik.

Tijekom službenog posjeta ministar se sastao, također, s predsjednikom Rumenom Radevom, predsjednikom Nacionalne skupštine Rosenom Zhelyazkovim, kao i predsjednikom Vlade Nikolayom Denkovim.

Priopćenja