Hrvatska i Litva složne u nastavku pružanja snažne potpore Ukrajini

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 7. listopada 2022., u službenom posjetu Republici Litvi, gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Gabrieliusom Landsbergisom.

Ministri su razgovarali o prijateljskim odnosima dviju država koje ove godine obilježavaju 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Razmijenili su mišljenja o situaciji u Ukrajini te sigurnosnoj i energetskoj krizi uzrokovanoj ruskom agresijom. Oštro su osudili nezakonite ‘referendume’ i odluku Rusije da nezakonito pripoji teritorij Ukrajine te naglasili važnost održavanja jedinstva i solidarnosti pri rješavanju energetskih pitanja i povećanja ukupne strateške otpornosti EU-a.

Ministri su također razmijenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, gdje je ključno očuvati stabilnost i potaknuti nastavak potrebnih reformi na putu europskih integracija. “Države Zapadnog Balkana moraju pokazati rezultate kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi i usklađivanje njihovih politika sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. Kolegu ministra Landsbergisa upoznao sam s hrvatskim stavovima u vezi nedavnih izbora u BiH”, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Na sastanku je također bilo riječi o daljnjem unaprjeđenju gospodarske suradnje, a ministar Grlić Radman zahvalio je na snažnoj potpori Litve strateškim prioritetima RH - ulasku u eurozonu, OECD i Schengensko područje.

Tijekom boravka u Litvi, ministar Grlić Radman susreo se, također, s predsjednicom litavskog parlamenta Viktorijom Čmilyte-Nielsen te ministrom obrane Arvydasom Anušauskasom.

Priopćenja