Govor ministra Kovača na prijemu u povodu preuzimanja dužnosti

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na prijemu u povodu preuzimanja dužnosti održao je govor o prioritetima vanjske i europske politike Vlade Republike Hrvatske...

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na prijemu u povodu preuzimanja dužnosti održao je govor o prioritetima vanjske i europske politike Vlade Republike Hrvatske.

„Preuzvišeni Apostolski nuncije,
Poštovane Ekscelencije, predstavnici diplomatskog zbora,
Načelniče Glavnog stožera,
Kolege bivši ministri vanjskih poslova,
Uvaženi predstavnici hrvatskih institucija,
Cijenjeni djelatnici i predstavnici javnih glasila,
Dragi kolege i prijatelji,
 
zadovoljstvo mi je što imam priliku pozdraviti vas u reprezentativnom prostoru Muzeja za umjetnost i obrt, jedne od prvih ustanova ovakvog tipa u Europi.

Mnoge među vama cijenjenim uzvanicima poznajem, mnoge ću tek imati čast upoznati, ali sa svima vama će mi biti zadovoljstvo surađivati.

Svi mi ovdje okupljeni dio smo zajednice koja ima možda najodgovorniju zadaću u ovim složenim vremenima, a to je izgradnja mostova i partnerstava. Prošlog je tjedna Europska unija pokazala prijeko potrebno zajedništvo postizanjem dogovora koji bi trebao omogućiti ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u zajedničkoj europskoj obitelji. Sada moramo uložiti sve napore u pronalaženje zajedničkog rješenja za problem migrantske i izbjegličke krize i svladavanje još uvijek tinjajuće dužničke krize.

Spremnost na dijalog i poticanje zajedništva bit će jedno od glavnih načela rada Vlade Tihomira Oreškovića, mojih suradnika u Ministarstvu i mene osobno u vremenu koje nam predstoji.

Dame i gospodo,

Dopustite mi da kažem nekoliko riječi o prioritetima vanjske i europske politike ove Vlade.

Kao prvo, cilj nam je pozicionirati Hrvatsku kao aktivnu i samosvjesnu državu članicu Europske unije. Imamo pravo biti ponosni na svoj put od održavanja prvih slobodnih i demokratskih izbora 1990. do suvremene i stabilne demokracije, čvrsto usidrene u zajedničkom europskom domu i atlantskoj zajednici. Ostvarena je vizija Franje Tuđmana, našeg prvog predsjednika i utemeljitelja slobodne i demokratske Hrvatske. Žrtve koje je na tom putu podnijelo naše društvo, posebno hrvatski branitelji, nameću nam odgovornost i trajnu zadaću da gradimo bolje danas i sutra za sve naše građane.

Želimo da Hrvatska bude otvorena prema svijetu, ali i da naši građani u Hrvatskoj mogu pronaći sve što im je potrebno za kvalitetan život. Gospodarski rast, održive javne financije i pametne investicije među prioritetima su Vladine politike koje ćemo odlučno zagovarati u okviru europskih politika. Istodobno ćemo raditi i na privlačenju investicija i produbljenju gospodarskih odnosa i s drugim zemljama u susjedstvu, kao i s izvaneuropskim zemljama.

Kad je riječ o našem neposrednom okruženju, želimo biti konstruktivan partner i graditi prijateljske odnose sa svim susjedima. To uključuje vertikalnu suradnju – s prijateljima u srednjoj i mediteranskoj Europi i dalje prema Baltiku, na tragu inicijative predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, kao i horizontalnu suradnju, s prijateljima u jugoistočnoj Europi i šire.

Otvorenih pitanja ima i uvijek će ih biti, ali naš je cilj otkloniti nesporazume i razvijati dijalog. Takvim ćemo pristupom postojeće probleme lakše rješavati. Drago mi je što smo u vrlo kratko vrijeme, nizom bilateralnih posjeta, promijenili ambijent u odnosima sa susjedima i bliskim europskim partnerima. Nastavit ćemo uspostavljenom dinamikom posjeta i susreta.

Naši jugoistočni susjedi i prijatelji mogu očekivati da ćemo ih podupirati na njihovom europskom putu i u procesu prilagodbe europskim standardima. Zadnjih dana smo se veselili predaji zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Prema susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati s prijateljima Bošnjacima i Srbima ustavotvorni i ravnopravni, Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost. Europski put Bosne i Hercegovine svesrdno ćemo podržavati.

Aktivno ćemo jačati suradnju sa zemljama koje su, poput Hrvatske, izložene migracijskom valu iz pravca Srednjeg i Bliskog istoka, uz isticanje važnosti europskog odgovora na krizu i izbjegavanja jednostranih poteza. Zajedničko europsko rješenje sastoji se u postizanju mira u Siriji, pružanju humanitarne i razvojne pomoći na licu mjesta i u susjednim zemljama te u efikasnoj zaštiti europskih vanjskih granica, pogotovo onih prvog ulaska migranata. Bez angažmana nas, EU-a, SAD-a, Rusije, Turske i zemalja susjedstva nema održivog mira u Siriji.

Eventualni neuspjeh u ovom pothvatu može uzdrmati same temelje Europske unije. Sve države članice u tom smislu snose odgovornost, sukladno veličini. Hrvatska će nastaviti davati obol ublažavanju krize, uključujući u ljudstvu i opremi za zaštitu granica i spašavanje života u Sredozemlju. Smijemo biti ponosni na svoj dosadašnji doprinos rješavanju migrantske krize, posebno na uspješnu policijsku koordinaciju sa susjedima.

Dame i gospodo,

Hrvatska će aktivno pridonositi osnaživanju europskog zajedništva, uključujući i u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Potaknuti uspjesima hrvatske vojske i policije u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, i dalje ćemo biti aktivni u promicanju mira i sigurnosti u svijetu. Jačat ćemo suradnju s partnerima u NATO-u, a posebnu priliku za doprinos vidimo u ovogodišnjem predsjedavanju Američko-jadranskom poveljom. Želimo biti među prvim zemljama koje će ratificirati pristup Crne Gore NATO-savezu.

Spomenute vrednote nastavit ćemo promicati i u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama. Očekujemo podršku kandidaturi Hrvatske za članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a na izborima u jesen ove godine.

Vrijeme je i za novi zamah na području transatlantskih odnosa, u kojima prednjače Sjedinjene Američke Države. Upravo se u Amerikama – Sjevernoj i Južnoj – nalazi brojna iseljenička zajednica, ključna za vidljivost Hrvatske u toj hemisferi.

Razvijat ćemo odnose i s državama Azije, tu prvenstveno mislimo na Kinu, i dakako Afrike, s posebnim fokusom na gospodarskoj suradnji. Zagovarat ćemo dijalog s Rusijom, imajući na umu i njezinu važnu ulogu u nalaženju mirnog rješenja krize u Ukrajini i drugim međunarodnim žarištima.

Bit ćemo i dalje aktivni na području razvojne suradnje. Promicat ćemo svoje prioritete i u okviru regionalnih foruma i inicijativa. Hrvatska trenutno predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom i supredsjedava EU Strategijom za jadransko-jonsku makroregiju. Bit ćemo i dalje domaćini skupova na teme od šireg međunarodnog interesa, kao što je ugledni Croatia Forum.

Radit ćemo i na izgradnji jačih veza s hrvatskim iseljeništvom, boljoj prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, te daljnjem jačanju službe vanjskih poslova, ponosni na dosadašnje uspjehe, ali sa stalnom težnjom za usavršavanjem.
U svim tim nastojanjima bit će nam potrebna i vaša podrška.

Dame i gospodo,

Zahvaljujem vam što ste odazvali pozivu na ovaj domjenak i veselim se budućoj suradnji, kako na dobrobit naših država, tako i na dobrobit mira, sigurnosti i prosperiteta u Europi i svijetu.

Zahvaljujem na pažnji.“

Muzej za umjetnost i obrt
22. veljače 2016. godine
 



Priopćenja