Europa mora nastaviti podupirati Ukrajinu i spriječiti eskalacije na Zapadnom Balkanu

Ministar Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 29. kolovoza 2022. godine, na Bledskom strateškom forumu te izlagao na panelu pod nazivom ''How many challenges for Europe?''.
 
Šef hrvatske diplomacije Grlić Radman složio se da proširenje mora biti prisutnije u europskoj vanjskopolitičkih agendi te da Europa mora spriječiti bilo kakve eskalacije na Zapadnom Balkanu i „domino efekt” ukrajinskog sukoba. 
 
Istaknuo je da Europa mora nastaviti pokazivati solidarnost s Ukrajinom jer ruski napad predstavlja rizik za demokraciju i europske vrijednosti. Dodao je da je ruska agresija signal da EU mora pronaći načine da prestane biti ovisna o ruskim energentima. 
 
Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, ministar Grlić Radman je rekao da Hrvatska od visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar Grlić Radman u ponedjeljak su se sastali sa Schmidtom i razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči općih izbora, napisao je premijer na Twitteru. 
 
„Podupiremo njegova nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna”, rekao je premijer Plenković. 
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja