Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je političke konzultacije u Japanu i svečano otvorio počasni konzulat Republike Hrvatske u Osaki

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić boravio je od 10. do 14. lipnja 2023. godine u Japanu, četiri godine nakon održanih konzultacija u Zagrebu, a u godini u  kojoj obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. Tijekom boravka u Tokiju susreo se s državnim ministrom vanjskih poslova Kenjijiem Yamadom, te  pomoćnikom ministra vanjskih poslova i glavnim ravnateljem za Europu Masashijem Nakagomeom, a prilikom čega su razmijenjena mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim temama, izazovima u Indo-Pacifiku, odnosima Japana s EU i NATO, kao i pitanjima od međunarodnog i regionalnog značaja, uključujući rusku agresiju u Ukrajini, energetsku krizu, klimatske promjene i  aktualnu situaciju u jugoistočnoj Europi.  Razgovaralo se i o suradnji u gospodarstvu s naglaskom na  investicije, te projektima razvojne suradnje. Kao važan oblik suradnje između Hrvatske i Japana istaknuta je postojeća partnerska suradnja hrvatskih i japanskih gradova, s rastućim potencijalom za daljnje jačanje partnerstava na lokalnoj razini.

U sjedištu organizacije JATA (Japan Association of Travel Agents) državni tajnik Frano Matušić razgovarao je s predsjednikom Tadeshijem Shimurom o povratku japanskih turista u Hrvatsku te kreiranju novih turističkih proizvoda.  Predstojeći EXPO 2025 u Osaki istaknut je kao prilika za bolju vidljivost i prepoznatljivost Hrvatske.

Tijekom svog boravka u Osaki otvorio je i hrvatski konzulat, na čelu s počasnim konzulom Shigekijem Ebijem. U svom obraćanju ukazao je na važnost samog događaja, u prvom redu radi jačanja daljnjih gospodarskih odnosa s Japanom, ali i promocije Hrvatske kao države članice EU-a, atraktivne za investicije, poslovne projekte, akademsku, znanstvenu i kulturnu suradnju, te razmijene iskustva u području visokih tehnologija.  Državni tajnik Matušić susreo se ujedno i s hrvatskom dijasporom.

Priopćenja