Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je u četvrtak, 28. travnja 2011. godine, Mercedes Bresso, predsjednicu Odbora regija Europske unije

Razgovaralo se o ulozi Odbora regija u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj

Razgovaralo se o ulozi Odbora regija u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji a osobito aktivnostima Zajedničkog savjetodavnog odbora čiji je posljednji susret održan u Vukovaru 6. travnja 2011. godine. Predsjednica Odbora regija Bresso je istaknula potporu raznim oblicima makroregionalne suradnje na Baltiku, u Podunavlju i u perspektivi na Jadranu. Podsjetila je na nove ovlasti Odbora regija u procesu donošenja odluka u Europskoj uniji nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Državni tajnik Plenković je, u svojstvu nacionalnog koordinatora za Strategiju Europske unije za dunavsku regiju, istaknuo je važnost koju Republika Hrvatska pridaje suradnji u Podunavlju te je ponovio otvorenost Hrvatske za sve oblike prekogranične suradnje u kontekstu pristupanja Europskoj uniji naglasivši značajna iskustva koje pojedine županije u tom pogledu imaju. Gospođa Bresso izjavila je da Odbor regija daje snažnu podršku Strategiji Europske unije za dunavsku regiju,  te da je spreman raditi zajedno sa zemljama dunavskog sliva na provedbi predmetne Strategije.

Državni tajnik izvijestio je o trenutnom stanju pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom te o naporima koje Republika Hrvatska poduzima u cilju njihovog što skorijeg završetka.

Predsjednica Odbora regija izrazila je zadovoljstvo posjetom Republici Hrvatskoj te je pozdravila napore Republike Hrvatske u provedbi reformi te pružila podršku ambicijama vezanim uz  završetak pregovora s Europskom unijom. 

Odbor regija EU (Committee of the Regions - CoR) je savjetodavno tijelo koje na europskoj razini predstavlja interese lokalnih i regionalnih vlasti. Odbor regija daje mišljenje na zahtjev institucija EU te na vlastitu inicijativu, a također usvaja rezolucije o bitnim političkim pitanjima. Gđa Mercedes Bresso je kao predsjednica talijanske regije Piedmont u veljači 2010. godine kao prva žena u povijesti Odbora regija izabrana na funkciju predsjednice. Prije stupanja na ovu dužnost, gđa Bresso je obnašala više visokih funkcija. Bila je predsjednica Odbora Mediterana pri Udruzi gradova i lokalnih vlasti, predsjednica Konferencije predsjednika regija zakonodavne vlasti (REGLEG), su-predsjedateljica Euro-mediteranske regionalne i lokalne skupštine (ARLEM), a zadnje četiri godine prije izbora za predsjednicu Odbora regija je obnašala dužnost predsjednice PES grupe (Party of European Socijalists) pri Odboru regija.



Priopćenja