Državni tajnik mr. Kuprešak susreo se sa zamjenicom izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu Sheilom Sisulu

Državni tajnik za ustroj, razvoj i upravljanje mr. Željko Kuprešak susreo se u ponedjeljak, 12. veljače 2007. godine, u Rimu sa zamjenicom izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu Sheilom Sisulu

Ovaj susret nastavlja se na sastanak izvršnog direktora Jamesa Morrisa i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović održan nedavno u Zagrebu.

U razgovoru, državni tajnik Kuprešak istaknuo je interes Republike Hrvatske za intenziviranje suradnje s Svjetskim programom za hranu te je zamjenicu izvršnog direktora upoznao s odlukom Vlade Republike Hrvatske o osnivanju međuresorne radne skupine zadužene za humanitarnu pomoć i razvojnu politiku, s ciljem razvoja strategije i postavljanja institucionalnog okvira vezanog uz pitanja humanitarne pomoći.

Državni tajnik Kuprešak također je ukazao na hrvatsko iskustvo u nošenju s posljedicama rata i čvrstoj predanosti ispunjenju Milenijskih razvojnih ciljeva Ujedinjenih naroda te je izrazio spremnost Republike Hrvatske na povećanje trenutne humanitarne i razvojne pomoći, u skladu s potrebama te raspoloživim sredstvima. Kazao je kako će se Republika Hrvatska, kao zemlja kandidatkinja za punopravno članstvo u Europskoj uniji, u određivanju zemljopisnih i tematskih prioriteta voditi principima definiranima od strane Europske unije i iskustvima članica Europske unije.

Zamjenica izvršnog direktora Sheila Sisulu predstavila je aktivnosti Svjetskog programa za hranu, najveće međunarodne organizacije u svijetu za dostavu humanitarne pomoći u hrani.

Svjetski program za hranu je jedna od glavnih agencija Ujedinjenih naroda zaduženih za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva, a njegove djelatnosti uključuju: operacije u kriznim područjima, produžene humanitarne operacije, posebne i razvojne operacije, pružanje pomoći žrtvama prirodnih nepogoda, izbjeglicama i raseljenim osobama, skupinama pogođenim glađu i siromaštvom, te ženama.

Republika Hrvatska je 1999. godine uputila Svjetskom programu za hranu humanitarnu pomoć u obliku jednokratne pomoći u hrani za krizno područje Kosova i Makedonije. Također 2005. godine Republika Hrvatska pružila je humanitarnu pomoć za stradale od tsunamija, te za stradale od potresa u Pakistanu. Od nedavnih aktivnosti Republika Hrvatska pružila je novčani doprinos za Libanon putem hrvatskog Crvenog križa.



Priopćenja