Državni tajnik Matušić sudjelovao je na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda posvećenom Ukrajini

  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 17. i 18. srpnja 2023. u New Yorku na raspravi Opće skupštine UN-a na temu:“ Situacija na privremeno okupiranom teritoriju Ukrajine“. Glavni fokus rasprave bio je stavljen na pitanje ljudskih prava na privremeno okupiranim područjima Ukrajine, s posebnim naglaskom na ratne zločine, te zločine protiv čovječanstva, kao i na prisilnu deportaciju i otmicu ljudi, naročito djece, te na nasilje nad ženama, a budući da ruske okupacijske strane na teritoriju Ukrajine uništavaju imovinu te kontinuirano čine brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
Državni tajnik Matušić u svom obraćanju na zasjedanju Opće skupštine snažno je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, a koja traje već više od godinu dana, naglasivši pritom važnost borbe u zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i zaštite ukrajinskog teritorijalnog integriteta i neovisnosti. U tom kontekstu osvrnuo se na i mnoga izvješća UN-a koja jasno komuniciraju raširene obrasce pogubljenja, mučenja i zlostavljanja ratnih zarobljenika i civila od strane Ruske Federacije.
Glede pomoći koja se pruža Ukrajini, osvrnuo se na aktivnosti Republike Hrvatske, izvijestivši sudionike događaja da je dosadašnja ukupna pomoć Ukrajini iznosila 225,34 milijuna eura, te kako je do danas status privremene zaštite u Hrvatskoj ostvarilo gotovo 25 tisuća osoba iz Ukrajine. Uz brojne bilateralne i multilateralne aktivnosti, kao i službene posjete hrvatskih dužnosnika Ukrajini spomenuo je i nadolazeću Međunarodnu donatorsku konferenciju o razminiravaju Ukrajine, a koja će se održati u listopadu ove godine pod domaćinstvom Republike Hrvatske.
Zaključno je naglasio važnost procesuiranja svih ratnih zločina te kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnoga prava od strane Ruske Federacije, kao i evidentiranja žrtva, a što je neophodno za osiguravanje odgovornosti, te pružanje istine ukrajinskom narodu, osvrnuvši se pritom na iskustvo Hrvatske iz Domovinskog rata.
U svjetlu obilježavanja 25. godišnjice uspostave Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda, 17. srpnja u UN-u održala se komemoracija kao i ministarski okrugli stol posvećen strateškoj viziji i djelovanju Međunarodnog kaznenog suda u narednom desetljeću, na čemu je također sudjelovao državni tajnik Frano Matušić.

Priopćenja