Državni tajnik Matušić s glavnim tajnikom alžirskog ministarstva vanjskih poslova Kaidom

Državni tajnik Matušić s glavnim tajnikom alžirskog ministarstva vanjskih poslova Kaidom

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je u utorak, 26. listopada 2021. godine, političke konzultacije s glavnim tajnikom ministarstva vanjskih poslova Alžira Chakibom Rachidom Kaidom.

Sugovornici su razgovarali o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, ugovornoj regulativi, multilateralnoj suradnji i odnosima u regijama dviju zemalja, te o aktualnim globalnim temama kao što su migracije i situacija u Sjevernoj Africi i Sahelu. Posebno su naglašene konkretne mogućnosti unaprjeđenja gospodarske suradnje Hrvatske i Alžira, naročito na područjima energetike, brodogradnje, marikulture, izgradnje ribarskih luka i marina te hotelijerstva.

Hrvatska i Alžir kao mediteranske zemlje dijele zajedničke interese ali i izazove te kroz razmjenu iskustava mogu otvoriti nova područja suradnje. Za daljnje unaprjeđenje bilateralnih odnosa od posebne je važnosti i planirani posjet ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Alžiru zajedno s gospodarskim izaslanstvom, koji bi se trebao dogoditi do kraja ove godine.



Priopćenja