Državni tajnik Matušić na Ministarskoj konferenciji o promicanju slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je na trećoj Ministarskoj konferenciji o promicanju slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja (FoRB), održanoj putem video-veze 16.-17. studenoga 2020...

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je na trećoj Ministarskoj konferenciji o promicanju slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja (FoRB), održanoj putem video-veze 16.-17. studenoga 2020. Ovogodišnju konferenciju organizirala je Poljska, nastavno na dvije ministarske konferencije o promicanju vjerskih sloboda održane (2018. i 2019.) u Washingtonu u organizaciji Državnog tajništva SAD-a, na kojima je Republika Hrvatska također sudjelovala.

Na konferenciji je sudjelovalo gotovo 60 predstavnika država i međunarodnih organizacija,  koji su raspravljali o najistaknutijim pitanjima vezanim za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja, uz isticanje potrebe zaštite vjerskih sloboda tijekom pandemije COVID-19. RH je posebice osudila progon i nasilje nad kršćanima i vjerskim manjinama diljem svijeta te istaknula kvalitetan nacionalni zakonodavni okvir, čiji je cilj uklanjanje svih oblika diskriminacije, kao i razvijanje ozračja tolerancije i inkluzivnosti. Pritom je izdvojila primjer muslimanske zajednice kao važne i cijenjene sastavnice hrvatskog društva.

RH je podržala tematske izjave konferencije koje su se odnosile na 1) međureligijski, međuvjerski i unutarvjerski dijalog; 2) zaštitu vjerskih sloboda tijekom pandemije COVID-19; 3) zaštitu progonjenih vjerskih manjina te 4) povezanost vjerskih sloboda i Agende 2030.

U okviru konferencije, 17. studenoga, održao se i prvi godišnji Ministarski forum Međunarodnog saveza za promicanje vjeroispovijesti ili uvjerenja. U okviru Saveza, kojemu se RH pridružila na osnivačkom sastanku u veljači ove godine, države istomišljenice surađuju s ciljem jačanja borbe protiv progona vjernika i vjerskih manjinskih skupina diljem svijeta, ponajprije u državama u kojima je ograničeno ili onemogućeno pravo na vjerske slobode. Osvrnuvši se na vlastito iskustvo Domovinskog rata, RH je na forumu podržala Deklaraciju o zaštiti vjerskih mjesta u zonama sukoba te istaknula važnost obrazovanja u stvaranju pluralističkog i demokratskog društva. 



Priopćenja