Državni tajnik Hido Biščević i zamjenik ministrice vanjskih poslova JAR Aziz Pahad održali političke konzultacije u Zagrebu

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević i zamjenik ministrice vanjskih poslova Južnoafričke Republike Aziz Pahad održali su danas 17. rujna 2004., u Zagrebu političke konzultacije dvaju ministarstva. Visokog južnoafričkog diplomata zatim je u kurtoazni posjet primio ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul

Tijekom razgovora istaknuti su dobri odnosi dviju zemalja koji su u usponu. Državni tajnik Biščević izvijestio je o temeljnim odrednicama hrvatske vanjske politike s naglaskom na vanjskopolitičke aktivnosti Republike Hrvatske nakon odluke o dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji i početku pregovora, o politici Republike Hrvatske prema susjednim zemljama te o značaju stanja u regiji za cjelokupnu političku i sigurnosnu situaciju u Europi.

Državni tajnik Biščević zatražio je potporu hrvatskoj kandidaturi za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u 2008. i 2009. godini. Razmotreno je stanje bilateralne suradnje na svim područjima i mogućnosti njenog daljnjeg unapređenja, posebice u području gospodarstva.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Južnoafričke Republike izložio je vanjskopolitičke prioritete svoje zemlje: iskorjenjivanje siromaštva i nerazvijenosti u Africi, mir i sigurnost, jačanje međuafričke suradnje putem regionalnih i subregionalnih organizacija te borbu protiv međunarodnog terorizma i drugih opasnosti koje ugrožavaju međunarodni sustav.



Priopćenja