Državni tajnik Gordan Bakota razgovarao u Sarajevu sa zamjenicom ministra vanjskih poslova BiH Lidijom Topić

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Bakota razgovarao je u Sarajevu sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Lidijom Topić

Državni tajnik Gordan Bakota je zamjenici ministra najavio posjet ministra vanjskih poslova dr. Miomira Žužula Bosni i Hercegovini u proljeće 2005. godine. U pripremi tog posjeta održat će se sastanci radi konačnog dogovora o potpisivanju pripremljenih bilateralnih sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Državnom tajniku Gordanu Bakoti je tajnik Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Fuad Šabeta kazao da je Bosna i Hercegovina zainteresirana za dinamičniju suradnju kako bi se regulirala pitanja dvojnog državljanstva, zajedničke borbe protiv kriminala i protiv trgovine ljudima te ostalih odnosa, posebno u području konzularne suradnje. Dogovoreni su redoviti susreti na razini tajnika ministarstava nekoliko puta godišnje.

Bakota je istaknuo potporu Republike Hrvatske naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u približavanju euroatlantskim integracijama te izrazio spremnost na pružanje stručne pomoći. Dvojica sugovornika razmotrili su pitanja sukcesije koja će biti na dnevnom redu narednih sastanaka predviđenih za početak 2005. godine.

Državni tajnik Bakota je tijekom posjeta Bosni i Hercegovini razgovarao i s potpredsjednikom Vijeća ministara i ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Barišom Čolakom, s generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije msgr. Matom Zovkićem te sa šeficom kabineta hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Darjom Krstičević.

Tijekom boravka u Sarajevu državni tajnik Bakota je bio na Božićnom koncertu u sarajevskoj katedrali kojeg je izveo glagoljaški zbor Bašćina iz Zagreba i na misi u crkvi svetog Ante Padovanskog u Žepču. Bakota je obišao gradilište sportsko-rekreacijskog centra “Don Bosco” kojeg u Žepču podižu Salezijanci u Bosni i Hercegovini uz potporu Republike Hrvatske.



Priopćenja